Fuld og træt

Søvnmangel virker som fuldskab

Vi sover alt for lidt, og det har konsekvenser, for søvnmangel minder på mange måder om fuldskab.

10. maj 2016 af Babak Arvanaghi

Uden søvn kan det være svært at få dagen til at hænge sammen. Og det er der en god grund til – funktionsmæssigt præsterer din krop lige så dårligt, som hvis du er fuld.

Det behøver ikke engang at være længere tids mangel på store mængder søvn. Et par dage med en nattesøvn på seks timer er nok til at nedsætte din arbejdsevne.

Søvnløshed hæmmer hjernen

Grunden til, at søvnløshed gør os lige så ineffektive som fulde mennesker, skal findes i hjernen. Søvnmangel hæmmer en del af hjernens kognitive processer.

Det fører bl.a. til dårligere hukommelse, mangel på opmærksomhed, koncentrationsbesvær, irrationelle handlingsmønstre og kraftigt nedsat evne til at løse problemer.

Og noget tyder på, at en stor del af os er funktionelt småalkoholiske i dagligdagen. I en ny stor undersøgelse fra University of Michigan har forskere fundet ud af, at 25% af os sover mindre, end vi burde.

Kvinder sover mere end mænd

Især mænd er dårlige til at få nok søvn, viser undersøgelsen. Kvinder – specielt dem mellem 30 og 60 år – er langt bedre til at planlægge deres søvn. De går både tidligere i seng og står senere op end deres mandlige modstykker.

Derudover viste undersøgelsen, at søvnmangel er selvforstærkende. Vi bilder os ind, at vi har det fint, selv om vi er trætte. Vi tror, vi vænner os til den mindre søvn, men det er ren indbildning – kroppen agerer mindre effektivt.

Undersøgelsen er baseret på tusindvis af mennesker fra forskellige lande, som via en app udfyldte søvndata om sig selv.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: