remote controlled thoughts

Forsker styrer kollega med tankerne

Sensationelt forsøg overfører signaler fra hjerne til hjerne.

25. november 2013
#IQ

Fjernstyrede kollegaen

For første gang nogensinde har forskere overført tanker fra én person til en anden. Det banebrydende eksperiment fandt sted på University of Washington i USA, hvor professor Rajesh Rao "fjernstyrede" sin kollega Andrea Stocco til at trykke på en bestemt tast.

Hue med elektroder

Rao sad mageligt i en stol med en tankesender på hovedet i form af en hue spækket med elektroder. Huen var koblet til en EEG-maskine, der måler hjernens elektriske aktivitet. I et andet lokale sad Andrea Stocco også med en elektrodehue. Den var koblet til Raos hue og indstillet til at stimulere det område i hjernen, der kontrollerer håndbevægelser.

Spillede computerspil

Rao spillede et computerspil, og idet han skulle affyre en kanon, tænkte han blot på at trykke på tasten med højre pegefinger. Via EEG og computer blev denne information sendt til Stocco, som uden at vide det trykkede på den samme tast med højre pegefinger og fyrede våbnet af.

Fjernstyret til nødlanding

De to forskere planlægger nu at overføre mere komplekse informationer fra én hjerne til en anden. I fremtiden ville teknologien fx kunne gøre det muligt at fjernstyre en flypassager, så han var i stand til at lande flyet i en nødsituation, hvor piloten var sat ud af spillet.

Hvordan føltes det at blive fjernstyret?

"Det varede lidt tid, før det gik op for mig, at forsøget var lykkedes. Computerskærmen var placeret bag min ryg, så jeg havde ingen idé om, hvorvidt min finger bevægede sig på grund af impulserne eller en muskeltrækning."

Andrea Stocco, University of Washington

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: