tosproget baby TOP

Tosprogede babyer ER klogere: Øget hjernekraft afdækket

Babyer, der vokser op i tosprogede familier, anvender flere områder af hjernen end babyer med kun ét sprog – og det kan gøre dem bedre til at lære nyt og løse problemer videre i livet.

28. april 2016 af Mikkel Skovbo

En dansk far og en udenlandsk mor – eller omvendt - er ikke den værste start for en nybagt baby. Hvis de altså taler hver deres sprog.

En tosproget opvækst styrker nemlig den del af hjernen, der står for planlægning, indlæring, og problemløsning, viser en ny undersøgelse fra University of Washington.

De positive effekter af tosprogethed er allerede tidligere belyst, men det er nyt, at det kan måles på børn helt ned i 11-måneders-alderen – altså på babyer, der endnu ikke kan tale rigtigt.

Pandelapperne gløder på en tosproget

Forskerne påviste, at der er øget aktivitet i den yderste del af pandelapperne – i den præfrontale og orbitofrontale cortex – hos babyer, der vokser op med to sprog ift. babyer med kun ét sprog.

De to hjernecentre er forbundet med hjernens udførende funktioner og styrer bl.a. beslutningstagning, indlæring, problemløsning og fokusering.

Den ekstra mentale udfordring, der ligger i at skulle bearbejde to sprog i stedet for ét, får børnene til at åbne op for de vigtige hjernecentre tidligere, mener forskerne.

VIDEO: Få forsøget nøjere forklaret her:

Undersøgelsen blev foretaget ved at hjerneskanne babyer opvokset med hhv. ét og to sprog, mens de lyttede til engelske og spanske sproglyde.

Hjerneskanner afdækker sprogfærdigheder

Mens tosprogethed fostrer en velfungerende hjerne, så er en stor amygdala, få gamma-hjernebølger og en dårlig sans for toner modsat tegn på latente sprogproblemer. Læs hvorfor i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: