Nb_u44_Berøring

Hold dig fra fremmede mænds fødder!

Kvinder vil røres overalt, mens mænd ikke vil lade fremmede røre deres fødder. Et engelsk forskerhold har kortlagt, hvem som må røre os hvor.

28. oktober 2015 af Karen Grubbe

Er du i tvivl om, hvornår du skal give en ordentlig krammer, og hvornår et klap på skulderen er mere passende? Så er der hjælp at hente.

Et forskerhold fra Oxford University i England har kortlagt, hvor på kroppen vi er trygge ved berøringer fra forskellige personer – spændende fra kærester til fremmede.

1500 deltog i undersøgelsen

I undersøgelsen fik 1500 personer fra Storbritannien, Finland, Frankrig, Italien og Rusland en række kort med silhuetten af en person forfra og bagfra.

Forsøgspersonerne blev herefter bedt om, at farvelægge de kropsdele, de ville lade andre personer røre.

Hver person udfyldte kortene for op til 13 personer i deres sociale netværk, heriblandt familiemedlemmer, partner, venner og bekendte. Herudover skulle de også udfylde det for en fremmed af begge køn.

Finner er gladest for berøringer

Ikke overraskende steg antallet af områder en person måtte berøre, jo tættere personerne var.

Fremmede mænd skal helt afholde sig fra at berøre andet end hænderne hos både mænd og kvinder, mens kvindelige fremmede eller bekendte må røre stort set hele mandens krop. Faktisk har en fremmed kvinde samme berøringsrettigheder som mandens forældre og må røre mere end mandens søskende.

Generelt var briterne mindst begejstrede for berøringer, mens finnerne var mest begejstrede. Forskellene mellem nationaliteterne var dog forholdsvis begrænset.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: