Woman Frightened Screaming

Kan et menneske dø af skræk?

'Jeg var ved at dø af skræk', siger vi. Men kan man virkelig det?

27. juni 2012

Der er slet ingen tvivl om, at du sagtens kan dø af skræk. Du kan endda dræbe ved at skræmme en anden person. I 2009 blev en amerikansk mand idømt livsvarigt fængsel for at skræmme en 79-årig dame, som han var brudt ind hos, til døde. Damen blev så forskrækket over at se den fremmede mand i sit hjem, at hun fik et hjerteanfald og døde.

Ligesom de fleste andre højerestående dyr reagerer mennesket på faresignaler med den såkaldte “kæmp eller flygt-respons”. Den sætter næsten øjeblikkeligt kroppen i en stresstilstand, så den reagerer hurtigt og handler målrettet. Responsen udløses af hjernen, som via det sympatiske nervesystem sender besked til binyrerne om at udskille stresshormonerne adrenalin og noradrenalin.

Hormonerne bliver ført med blodet rundt i hele kroppen og bevirker blandt andet, at puls og åndedræt stiger, fordøjelsen stopper, og store mængder blod ledes til musklerne. Samtidig nedbryder stofskiftet glukose og fedt, så musklerne kan yde mest muligt.

Selvom stressresponsen er nyttig i en kritisk situation, belaster den også kroppen voldsomt. Hjertet er særligt følsomt over for de store mængder adrenalin, som kan få hjerterytmen helt ud af kontrol. Derved kan det ikke længere pumpe blodet effektivt rundt i kroppen, og du risikerer at dø.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: