Astronaut

Hvordan holder astronauter sig sunde?

Hvordan holder astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, sig i form? Og hvad gør de, hvis de bliver syge?

Kroppen svækkes uden tyngdekraften

På ISS kredser astronauter rundt om Jorden i vægtløs tilstand, og hvis opholdet varer i flere uger eller måneder, er det en særlig udfordring at holde sig i form. Kroppen er vant til at få modstand fra tyngdekraften på Jordens overflade, og uden påvirkningen svækkes muskler og knogler hurtigt. På bare et halvt år i rummet forsvinder op til 15 procent af muskelmassen og op til ti procent af knoglemassen.

Motionsudstyr ombord

Derfor er der brug for særligt motionsudstyr ombord. Astronauterne træner på mindst tre forskellige måder – på løbebånd, på kondicykel og ved en alsidig træningsbænk, der kan bruges til at styrke flere forskellige muskelgrupper. Selvom astronauterne på langvarige missioner træner to timer hver dag, vil de stadig miste muskel- og knoglemasse, men ikke i nær så stort omfang som uden træningen.

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude, og en astronaut får brug for lægebehandling, er mindst en af de ombordværende astronauter højtuddannet i førstehjælp og medicin. Rumfærgen har også mange typer medicin ombord, udstyr til at teste spyt og blod for infektioner samt en hjertestarter.

Et avanceret overvågningssystem på ISS kontrollerer luftkvaliteten og slår alarm, hvis der er giftige gasser eller sundhedsfarlige mikrober i luften. Mandskabet tester rutinemæssigt vandkvaliteten, og om der ligger bakterier på overflader ombord.

På længere sigt kan astronauternes helbred desuden blive påvirket af den kosmiske stråling, der kan give lettere forøget risiko for at udvikle kræft og medføre skader på nervesystemet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: