Tim Friede with snake

Den immune: Slangegift bider ikke på Friede

10. august 2012 af Henrik Elling

Tim Friede har over en årrække gjort sig selv immun over for slangebid. I dag kan amerikanske Friede sprøjte 40 mg sort mamba-gift ind i sin krop – og overleve.

Mambabiddet er ellers ekstremt dødeligt, og normalt er 10-15 mg af giften fra den to meter lange slange nok til at dræbe en voksen mand. I 2006 så dyrepasserne i Samburu Naturreservatet i Kenya giftens dødelighed, da en 7,5 tons tung elefant gik i kramper og døde efter at være bidt af en mamba.

For Friede er de eneste tydelige tegn efter mambabid kraftig lokal smerte og rødlig hæven.

Friedes evne er tillært. Amerikaneren har løbende sprøjtet større og større doser gift ind i sin krop og vænnet immunforsvaret til hurtigt og effektivt at bekæmpe den dræbende væske. Princippet er det samme som i enhver anden vaccination, hvor små mængder af fx virus bliver sprøjtet ind i kroppen for at booste immunforsvaret.

Døden kommer på tyve minutter

Biddet: Proteinerne i mambaens gift har lav molekylærmasse. Derfor er giften let og bliver ført rundt i kroppen som den hurtigste i verden.

0-30 sekunder: Bidstedet svulmer voldsomt op, og smerten rammer.

30 sek. – 5 min.: Kardiogiftstoffet i mambagiften når hjertet, som risikerer at gå i chok. Voldsomme opkastninger følger.

15 minutter: Nervegiftstofferne begynder at virke. De lammer åndedrættet. Offeret er i voldsom smerte, og synet svigter.

20 minutter: Døden indtræffer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: