Måling af blodtrykket

Lakrids får kortisol til at hobe sig op i kroppen, hvilket øger blodtrykket.

© SHUTTERSTOCK

Er lakrids dårligt for hjertet?

Lakrids får stresshormonet kortisol til at ophobe sig i kroppen og øger blodstrykket. Derfor anbefaler eksperter, at vi spiser lakrids med måde.

14. november 2017

Lakrids udvindes af lakridsplantens rod, der får sin karakteristiske lugt og søde smag af aromastoffet glycyrrhizin. 

Stoffet påvirker vores kredsløb og kan give forhøjet blodtryk, væskeansamlinger og lavt kaliumindhold. 

Forhøjet blodtryk er en væsentlig risikofaktor for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og blødninger i hjernen, så er blodtrykket for højt, er det en god idé at holde sig fra Piratos, Poletter og andre slags lakrids. 

© SHUTTERSTOCK

Hvor meget lakrids må man spise?

Præcis hvor store mængder lakrids der kan udløse blodtryksproblemer, varierer fra person til person, men eksperternes tommelfingerregel siger, at 50 gram lakrids dagligt risikerer at påvirke blodtrykket negativt. 

Symptomerne på forhøjet blodtryk er bl.a. svimmelhed, hovedpine, hjertebanken og synsforstyrrelser. Ubehandlet vil tilstanden føre til en tidlig død af fx hjertestop

Lakrids øger stresshormonerne i kroppen

Aromastoffet glycyrrhizin er en vigtig del af lakrids. Men i store mængder ender stoffet med at blokere for et stressregulerende enzym.

Lakrids er blevet brugt i årtusinder

  • 1323 f.Kr.: Drengefaraoen Tutankhamon får lakridsrod med sig i graven.
  • 3. årh. f.Kr.: Den græske videnskabsmand Theopfrastos skriver, at lakrids er effektfuld mod hoste og astma
  • 1. årh. e.Kr.: Romerske legionærer tygger lakridsrod på de lange marcher for at lægge en dæmper på følelsen af sult og tørst.
  • Ca. 1750: Den britiske kemiker George Dunhill blander sukker med lakrids og skaber lakridsslik.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: