Scan of pregnant woman

Første skanning af en fødsel

Et hold tyske forskere har næstuderet en fødsel gennem en specialdesignet MR-skanner.

2. maj 2011

For første gang i lægevidenskabens historie er det lykkedes at tage detaljerede skanningsbilleder af en barnefødsel – billeder, der både viser knogler og blødt væv. Bag bedriften står et hold af læger fra det tyske universitetshospital Charité i Berlin.

De har benyttet en specialdesignet MR-skanner, der ikke som vanligt er et lukket rør. Skannerens åbne sider gjorde det muligt for kvinden at røre sig under fødslen, ligesom hospitalspersonalet kunne udføre deres arbejde.

MRI-scanner

Forud for verdens første fødselsskanning er gået flere års udviklingsarbejde i samarbejde med radiologer og ingeniører. Det var fx nødvendigt at konstruere en helt ny overvågningsenhed, der kunne opfange barnets hjertelyd, og som var i stand til at fungere på trods af det stærke magnetfelt i MR-skanneren. En af lægerne på holdet, Christian Bamberg, understreger, at magnetfeltet ikke er skadeligt for hverken mor eller barn.

C-section

Som følge af de nye billeder kan lægerne nu se detaljer af fødslen inde i den fødende kvinde – detaljer, som de før har måttet gætte sig. Forskerne tog så mange billeder, at de næsten har en hel film af fødslen. De håber, at studier af skanningsbilleder kan gøre dem klogere på, hvorfor 15 procent af alle fødsler går i stå. På den måde kan man finde metoder til at forebygge, at det sker. I dag ender mange af disse fødsler med et kejsersnit, men det kan måske undgås engang i fremtiden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: