Kunstig hud

Forskere skaber kunstig hud med naturligt hår

Ved at manipulere med stamceller fra mus er det lykkedes at skabe kunstig hud i tre lag, som ligner rigtig hud. I fremtiden vil det blandt andet kunne mindske behovet for dyreforsøg til kosmetik.

1. august 2016

I et laboratorium i Japan har forskere fra bl.a. RIKEN-centeret og universitetet i Tokyo formået at fremstille en særdeles avanceret form for kunstig hud med hårsække og svedkirtler.

Gennembruddet varsler godt nyt både til de mennesker, der i fremtiden får brug for en hudtransplantation, fx på grund af brandsår, og til dyr.

Den kunstige hud kan nemlig mindske behovet for dyreforsøg – fremover vil eksempelvis kosmetik kunne testes på den kunstige hud, og dermed vil en masse mus, rotter og andre forsøgsdyr blive sparet for eksperimenter.

Ny hud efterligner den ægte vare

Hårsække og svedkirtler har i forsøg på mus trivedes i den kunstige hud, som har tre lag. Lagene får huden til at minde mere om almindelig hud end andre kunstige huder.

|

Sådan laves kunstig hud

Forskerne skabte huden ved først at tage celler ud fra tandkødet på mus.

Cellerne blev herefter lavet om til stamceller, som blev dyrket og brugt til at skabe fuldt funktionsdygtigt hudvæv i tre lag.

Den færdige kunstige hud blev transplanteret over på mus, hvor den i løbet af få dage voksede fast og skabte forbindelse med både nerver og muskler.

Blot to uger efter transplantationen begyndte hår at vokse frem fra hårsækkene i huden.

Flere typer dyrket hud findes allerede

Huden er vores største organ, den afgrænser kroppen og beskytter os blandt andet mod udtørring og infektioner. Derfor kan den også være svær at erstatte.

Læs mere om, hvorfor det er vigtigt at dyrke hud i artiklen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: