Old people laughing

Hvorfor lever kvinder længere?

Som bekendt lever kvinder længere end mænd. Hvordan kan det være?

Kvinder lever generelt længere end mænd, men hvor meget varierer fra land til land. I EU er den forventede levealder for mænd i gennemsnit 75,7 år, mens den er 82,1 år for kvinder – altså en forskel på 6,4 år. I USA er forskellen fem år, mens den i Nepal kun er et år, og i Rusland topper den med hele 11 år.

Overordnet set er forskellen mellem kønnenes levealder mindst i udviklingslandene, mens den er størst i de industrialiserede lande. Det er et tegn på, at miljøet må spille en vigtig rolle, og forskerne mener da også, at forskellen i levealder skyldes både biologiske og sociale forhold.

Kvinders ekstra x-kromosom er en fordel

Allerede i det første leveår har mænd 25-30 procent større risiko for at dø, og det skyldes især det kvindelige X-kromosom. Kvinder har to X-kromosomer, mens mænd kun har et. Mænd er derfor mere udsat for skadelige mutationer i det ene kromosom, hvorimod kvindernes ekstra kromosom kan kompensere for skaden.

En anden fordel for kvinderne er kønshormonerne. Det kvindelige østrogen reducerer mængden af farligt kolesterol, mens det mandlige testosteron øger mængden af det og samtidig fremmer en risikobetonet adfærd.

Mænd drikker desuden mere og har tit et fysisk hårdt og relativt farligt arbejde. Samtidig bekymrer de sig ikke så meget om deres krop og helbred og undgår lægebesøg. Kvinder er derimod bedre til at tage vare på sig selv og deres helbred, og det beskytter dem mod at dø af sygdom.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: