Wim Hof at Polar Circle Marathon

Ismanden: Kontrollerer nervesystemet med viljen

10. august 2012 af Henrik Elling

Den 53-årige hollænder Wim Hof kan udholde ekstrem kulde. Tilsyneladende manipulerer han sin krop til at ignorere naturens instinkter.

Wim Hof kan løbe en polarmaraton i bare tæer. Han kan svømme 80 meter under isen i Antarktis uden at gå i chok. Og han besidder verdensrekorden i at sidde længst tid nedsænket i is. Wim Hof er med god grund kendt som Ismanden.

Normalt kan vi ikke styre reaktionen, når kulde sætter ind. Kroppen begynder at ryste, hjerterytmen ændrer sig, og blodårerne lukker ned. Men ikke hos Hof, hvis krop tilsyneladende ignorerer de naturlige forsvarsmekanismer.

Wim Hof Ice bath record

Forskere forsøger at finde ud af, hvordan hollænderen kontrollerer dele af kroppen, som normalt er uden for vores rækkevidde. Deres teori er, at Hof har kontrol over sit autonome nervesystem og derfor også kan styre fx sit immunforsvar.

I 2011 gav læger ham en indsprøjtning med endotoksiner, der narrer kroppen til at tro, at den bliver invaderet af bakterier. Endotoksinerne kickstarter immunforsvaret, som reagerer med feber, kulderystninger og opkast. Hof formåede uvist hvordan at kontrollere sit immunforsvar, så det kun reagerede mildt på bakterierne.

Det autonome nervesystem

Det autonome nervesystem styrer kroppens ubevidste funktioner som fx fordøjelse, hjerterytme og immunforsvar. Som navnet antyder, har vi normalt ikke kontrol over nervesystemets funktioner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: