Herbert Nitsch diving record

Jernlungen: Østriger kan dykke 244 meter ned

10. august 2012 af Henrik Elling

Ingen andre nulevende mennesker kan holde vejret så længe som den østrigske superlunge Herbert Nitsch.

Herbert Nitsch var i 1999 på vej på dykkerferie, da hans dykkerudstyr blev væk. Nitsch tilbragte de næste to uger med at snorkle og opdagede sit talent for at holde vejret længere end de fleste.

Siden har han stædigt søgt at slå enhver tænkelig undervandsrekord, og i 2007 lykkedes det ham at erobre rekorden for dybeste fridyk (uden nogen hjælpemidler, red.).

Nitschs dyk foregår ikke altid som rene fridyk. Ofte bliver han ført ned i dybet på slæder, der hjælper østrigeren med at nå dybderne hurtigt. Risikoen under den bratte ned- og opstigning er selvfølgelig, at trykforskellen sprænger trommehinderne, og verdensrekordholderen bruger derfor en særlig teknik, hvor han trykudligner flere gange på vej ned og op.

Selvom Nitsch er anerkendt for sin unikke evne til at opholde sig under vand, har vi alle en fridykker i os. Når kroppen kommer under vand, sætter en lang række naturlige reflekser nemlig ind.

Den vigtigste er den mammalske dykkerefleks, der får hjertet til at slå langsommere. Samtidig frigør milten ekstra blodceller til kroppen, og de store muskler trækker sig sammen. Refleksen sikrer ilt til vitale organer som hjerne og hjerte, så vi kan klare os længere tid under vandet.

I dag er dybdedyk en regulær sportsgren, men tidligere var især asiatiske perledykkere kendt for deres evne til at bryde grænserne, når de jagtede perler på 40 meters dybde. Også de tog som Nitsch hjælpemidler i brug. Ofte kastede de sig i vandet med en tung sten for hurtigt at stryge til bunds og proppede fedtindsmurt bomuld i ørerne til at beskytte mod trykket.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: