car sneeze

Kan det virkelig passe, at et nys ikke må holdes tilbage?

Det kan være irriterende, pinligt og upraktisk at nyse. Men kan det ligefrem være farligt at lade være?

30. april 2013

Det er bestemt ikke klogt at holde et nys tilbage, for nyset tjener nemlig et helt naturligt og meget nyttigt formål. Et nys blæser luftvejene fri for støv, pollen, slim, mikroorganismer, kemiske stoffer og andre fremmedlegemer, som generer slimhinderne og kan føre til infektioner, forgiftninger eller åndedrætsbesvær.

Nys renser ud

Hvis nyset holdes tilbage, bliver fremmedelementerne siddende og fortsætter med at genere. Derfor bør et nys altid få afløb, når vi mærker, at det er på vej. Det kan også være direkte skadeligt at holde et nys tilbage, da det er stærke kræfter, der er på spil. Når vi nyser, skydes fremmedlegemer fra næsen flere meter væk, og de kan bevæge sig med en hastighed på 150 km/t.

Kan føre til hjerneblødning

Klemmes næseborene sammen for at forhindre nyset i at undslippe, rettes al energien i stedet indad. Derved stiger trykket i bihulerne, det eustakiske rør, mellemøret og hovedets mange andre hulrum. Som regel tager vi ikke skade af at holde et nys tilbage, men i uheldige tilfælde kan det komme til at ringe for ørerne, ligesom små blodkar i hovedet kan springe. I ekstreme tilfælde kan det føre til en sprængt trommehinde eller endog en hjerneblødning.

Dårlig isolering giver nys i solen

Omkring en fjerdedel af befolkningen kommer let til at nyse, når de kigger op i solen eller en kraftig lampe. Det skyldes dårlig isolering af nerverne. Trillinge­nerven, der udløser nys, løber ganske tæt på syns­nerven. I solskinsvejr kan syns­nerven blive så stimuleret, at den aktiverer trillingenerven, og starter en serie af nys.

Er du træt af fake news, og vil du have styr på fakta?

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: