Thunderstorm

Kan man mærke, at det bliver tordenvejr?

Hvordan kan det være, at gigtplagede får ondt i leddene, når der er et uvejr på vej?

1. september 2009

Alle mennesker bliver påvirkede af vejret, da tryk, temperatur og luftfugtighed har en indflydelse på kroppens velvære. Luftens tryk har fx en direkte indvirkning på trykket omkring blodårer, sener, led og knogler. Tordenvejr er forbundet med lavt tryk og høj luftfugtighed, og kroppen vil kunne registrere, at det blæser op til uvejr.

Det har i mange år været diskuteret, om mennesker med ledsygdomme får forværret deres symptomer, når det er dårligt vejr. Der findes mange modstridende forskningsresultater, men nyere studier tyder på, at der findes en videnskabelig signifikant effekt af vejret på de sygdomsramte led. En spansk undersøgelse fra 2004 viste, at et lavt lufttryk forværrede smerterne hos patienter med ledbetændelse. Lave temperaturer kunne ligeledes forværre smerterne for patienter med leddegigt.

Det kan forklares med, at sener, muskler, knogler og arvæv har forskellig massetæthed, og koldt og fugtigt vejr kan udvide eller sammentrække dem på forskellige måder. Det kan resultere i små bevægelser, som bliver registreret af de følsomme smertereceptorer i de sygdomsramte led.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.