Middle age woman

Hvad hvis kvinder ikke gik i overgang?

Uden overgangsalder ville kvinder kunne få børn hele livet. Men ville de få flere børn af den grund?

Når en kvinde går i overgangsalderen, slutter menstruationen permanent, og hun kan ikke længere blive gravid. Det sker typisk i en alder af 45-55 år og gør altså kvinden ufrugtbar i op mod halvdelen af hendes liv. Uden en overgangsalder ville kvinder formentlig få flere børn.

De to forskere Sara Grainger og Jan Beise ved Max Planck Institute for Demographic Research i den tyske by Rostock har beregnet, at kvinder gennemsnitligt ville få dobbelt så mange børn. Det betyder samtidig, at kvinderne ville få fire gange så mange børnebørn og otte gange så mange oldebørn. Resultatet ville være en stor befolkningstilvækst, som ville føre til overbefolkning.

Læs også: Kanaler skal gøre ørkener beboelige 

Bedstemødrene er vigtige

Andre forskere mener dog ikke, at det ville gå så galt. Ifølge den såkaldte bedstemorteori øger bedstemødre nemlig børnebørnenes chancer for at overleve, fordi de hjælper med opdragelse og pasning. Det kan de imidlertid ikke overkomme, hvis de stadig er frugtbare og skal passe deres egne småbørn.

Bedstemorens frugtbarhed reducerer altså chancerne for, at hendes børnebørn overlever. Det betyder endvidere, at hun ikke nødvendigvis får så mange oldebørn, som regnestykket fra Max Planck-instituttet lagde op til. Ifølge biologen Mirkka Lahdenperä fra University of Turku i Finland udnytter mennesket sine ressourcer bedst, ved at kvinder går i overgangsalderen og ikke får flere børn, når deres egne mødre bliver for gamle til at passe børnebørnene.

Overgangsalder

Kroppen tørrer ud og falder ned. Kvinders overgangsalder går ikke bare ud over frugtbarheden, men betyder også, at deres kroppe ændrer sig markant på flere punkter.

  • Håret bliver tyndere og mister glansen.
  • Knoglerne mister masse og bliver mere skrøbelige.
  • Krops- og pubeshår bliver tykkere og mørkere.
  • Huden bliver grovere og tørrere.
  • Brystvorterne bliver mindre og fladere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: