sclerose diæt

Diæt med få kalorier slår sclerose ned

Ny forskning viser, at en diæt med faste-perioder mindsker symptomer på autoimmune lidelser, blandt andet sclerose, markant.

3. juni 2016 af Karine Kirkebæk

Er du hårdt ramt af sclerose? Så kan det være, du skal skrue lidt ned for kalorierne.

Et nyt forsøg viser, at patienter med autoimmune sygdomme, der i en periode spiser færre kalorier end normalt, får mindsket deres symptomer.

Når kalorieindtaget bliver halveret, producerer kroppen hormonet kortison i binyrerne, som bl.a. er med til at regulere stress. Men hormonet dræber også de antistoffer, der skaber autoimmune sygdomme.

Mindre sclerose ved at spise mindre

Autoimmune lidelser dækker over en bred vifte af sygdomme som fx sclerose og gigt, som opstår, når patientens immunsystem begynder at angribe kroppen.

Den nye diæt er udviklet af forskningsleder Valter Longo fra University of South Carolina.

Diæten har faste-perioder i 3 ud af ugens syv dage, hvor kalorieindtaget halveres.

Symptomer på sclerose udeblev

Longo og hans forskningshold har påvist, at den kalorielette diæt slår symptomer for multipel sclerose og andre autoimmune sygdomme ned.

Først prøvede forskerne diæten på mus med autoimmune sygdomme. Sammenlignet med en kontrolgruppe havde alle musene på diæten færre sygdomssymptomer efter 3 uger – hvoraf de spiste halvt så meget i 9 af dagene.

Ved slutningen af forsøget havde 20% af musene ikke længere symptomer.

Øget fysisk og mentalt helbred

Indtil videre er diæten også afprøvet på en lille gruppe mennesker. De meldte også om forbedret livskvalitet og øget fysisk og mentalt helbred.

Forskerne er endnu ikke i stand til at forklare, præcis hvordan den kalorielette diæt har en positiv effekt på helbredet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: