Lil Bub

Katte på internettet gør dig lykkelig og motiveret

Du behøver ikke have dårlig samvittighed, næste gang du udsætter et vigtigt stykke arbejde for lige at se den seneste video med nuttede katte i dit Facebook newsfeed. For kattevideoer er gode for dig, din følelsesmæssige stabilitet og din motivation.

16. februar 2016 af Jakob Priess

Katte, der tigger om opmærksomhed. Katte, der bliver forskrækkede af agurker. Katte, der kravler op i ting og falder ned fra ting.

Internettet er så fuld af kattevideoer, at man skulle tro, at hele informationssamfundet var bygget op om katte ... og så naturligvis porno.

Nu har assisterende professor i massekommunikation ved Indiana University Bloomington Mediachool, Jessica Gall Myrick, så dokumenteret, at det faktisk slet ikke er så skidt endda.

Ka' det være forskning?

Det første spørgsmål, der rejser sig, når forskermiljøet har brugt tid og ressourcer på at undersøge, hvordan videoer med katte på internettet påvirker mennesker, er: "Hvorfor dog det?"

Dernæst i hurtig rækkefølge: "Hvordan i alverden kom du på den forrykte idé?", "Fik du virkelig økonomisk støtte til den forskning?" og "Langt ude ... men hvad fandt du så ud af, Jessica?"

"Hvis vi bedre vi forstå den indflydelse, internettet har på os som individer og som samfund, kan vi som forskere ikke ignorere fænomenet internet-katte," siger Myrick til Indiana Universitys nyhedstjeneste.

Og Jessica Gall Myrick har faktisk fundet frem til en hel del.

Katte-induceret lykke og motivation

Myrick gennemførte en undersøgelse af 6.795 personer, som besvarede spørgsmål før og efter at have set videoer med katte.

Og resultaterne var slående, da deltagerne i Myricks undersøgelse rapporterede:

  • De oplevede højere energiniveau og øget optimisme efter at have set katte-videoer online

  • De oplevede færre negative følelser og tanker som angst, irritation og depression efter at have set katte-videoer online

  • Katte-videoerne blev oftest set i arbejds- eller studie-tid, og glæden ved at se videoerne overskyggede den dårlige samvittighed ved at spilde vigtig tid

"Selv når forsøgspersonerne så katte-videoer på YouTube som ren overspringshandling i arbejdstiden, hjalp det følelsesmæssige overskud, de fik ud af det, faktisk med til at løse efterfølgende opgaver bedre," siger forskeren.

Nuttede dyr øger dine evner

Dermed lægger Myricks forskning sig tæt op ad en serie opsigtsvækkende japanske forskningsresultater fra 2012.

Her fandt forskere ved universitetet i Hiroshima, at det skærper menneskers kognitive og motoriske evner at se på nuttede dyreunger.

Studiet dokumenterede endda, at mennesker, der blev vist billeder af nuttede dyreunger inden en opgave ikke alene klarede sig bedre end de, der ikke havde set på billeder af nuttede dyr.

Forsøgsgruppen klarede sig også markant bedre end en kontrolgruppe, der havde set på nuttede voksne dyr.

I konklusionen fremfører de japanske forskere, at resultaterne synes at være et udslag af at de nuttede dyreunger aktiverer menneskers instinktive beskyttelse af babyer - og dermed et større fokus og koncentration.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: