Råt kød gav os større hjerner

Råt kød gav os en større hjerne

Råt kød har været vendepunkt for menneskeslægten. Uden det rå kød havde vi aldrig haft så stor en hjerne, som vi har i dag.

12. august 2016

For omkring 2,6 millioner år siden begyndte vores forfædre at spise kød og bruge simple stenredskaber til at forarbejde maden.

Den ændring i kostvanerne fik vidtgående konsekvenser og blev et vendepunkt for menneskeslægten, afslører ny forskning fra Harvard.

Mindre tænder og mere hjerne

Med de nye vaner i det forhistoriske køkken behøvede vores forfædre ikke længere at gøre sig så store anstrengelser med at tygge maden og bruge så meget tid på at spise.

Hidtil havde de gumlet løs på rødder, men med råt kød og forarbejdede grøntsager på menuen sparede de omkring 17 procent af tyggebevægelserne – 2,5 millioner færre tyg om året pr. individ.

Dermed var vejen banet for, at vores forfædres kæber, tyggemuskler og tænder kunne skrumpe, så der blev plads til en større hjerne.

Råt kød gav os et langt liv

Og det er ikke kun den store hjerne, vi kan takke kødet for. Takket være råt kød bliver vi mennesker meget ældre end vores nærmeste slægtning, chimpansen.

Læs hvorfor i artiklen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: