nb_u08 Carnival

Karneval sætter blufærdigheden på pause

Årets karneval i Rio nåede klimaks i denne uge. Når sambarytmerne sætter ind, ryger kludene, selv om vores blufærdighed er dybt forankret i vores gener og sikrer, at vi ikke går rundt og slår hinanden med køller.

19. februar 2015 af Carsten Nymann

Kvinder går vuggende, dansende og storsmilende ned ad en bred boulevard midt i byen med deres bryster blottede og iført yderst diminutive trusser.

I denne uge nåede det traditionsrige karneval i Rio De Janeiro sit højdepunkt, og folkefesten er et sjældent eksempel på et “frirum”, hvor nøgenhed undtagelsesvis er socialt acceptabelt.

Vores blufærdighed er nemlig dybt rodfæstet i os og er muligvis ligefrem kodet ind i vores gener, mener forskerne.

Nogle forskere mener, at kvinder ikke blot dækker kønsorganerne, men også brysterne, fordi brysterne blev seksualiseret, da menneskets forfædre rejste sig på bagbenene. Mændenes fokus blev så at sige flyttet fra kvindernes bagdel. Foto: Corbis/Scanpix

Blufærdighed opstod hos primater

Blufærdighed opstod formentlig hos tidlige aber, hvor sex og kurmageri blandt flokkenes lavere rangerende medlemmer måtte foregå i det skjulte, da kun førerhannen havde ret til at parre sig med hunnerne.

En lavere rangerende han, der parrede sig i fuld offentlighed, ville have brudt en social regel.

Denne blufærdighed har over tid udviklet sig til også at omfatte tildækning af kønsorganerne.

Blufærdighed findes også hos nøgne

Forskerne har hos mennesket ikke opdaget en eneste kultur, som ikke kender til blufærdighed – selv hos naturfolk, der går helt eller næsten nøgne omkring.

Kvinderne hos de sydamerikanske yanomami-indianere bærer fx kun en tynd snor om livet. Men skal de tage snoren af, reagerer de lige så blufærdigt, som hvis en kvinde i Vesten blev tvunget til at klæde sig af.

Blufærdighed har sikret vores kultur

De fleste forskere mener, at blufærdighed har sikret udviklingen af det moderne menneske og vores kultur.

Ved at dække os til har vi fået andet i hovedet end at parre os på kryds og tværs, vi er blevet monogame og har opbygget de første samfund.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: