Den store orgasmeguide: Lær at kende din orgasme

Kvinder og mænds orgasmer har altid været en videnskab, som der er blevet forsket meget i. Noget af det, som står mest tydeligt, er forskellen på de to køn, når det kommer til orgasmer.

3. maj 2017 af kommerciel redaktion for Sinful

Mens mænd i de fleste tilfælde har langt nemmere ved at få en orgasme, end kvinder, så har kvinder langt flere muligheder for at få forskellige typer orgasmer end mænd.

I samarbejde med Mathilde Mackowski, stifter Sinful.dk, som er Danmarks største forhandler af sexlegetøj, kan du blive klogere på de mange forskelle og fordele, som er, ved orgasmer.  

Hvad er værd at vide om orgasmer

Mysteriet om kvindens orgasmer

Kvindens orgasmer har været et større mysterium gennem historien. Lige fra dengang, man mente, at onani kunne gøre folk blinde, har man arbejdet med orgasmen som en videnskab. I slutningen af 1800-tallet, brugte man orgasmen som en helbredende lægekunst. Den skulle ifølge datidens læger være med til at kurere hysteri hos kvinderne. En fremgangsmetode, som kvinderne hurtigt blev begejstrede for, mens lægerne hurtigt blev udmattede af at ”kurere” kvinder hele dagen.

Derfor opfandt den engelske Doktor Joseph Mortimer Granville det elektriske massageapparat i 1883, og revolutionerede dermed hele tilgangen til kvindens orgasmer og brugen af elektroniske apparater i underlivet. Det var dog først senere, man fik øjnene op for, at orgasmen i højere grad var en nydelse frem for et værktøj til helbredelse af psykiske lidelser.

I starten af det 20. århundrede begyndte man derfor at markedsføre elektroniske vibratorer som massageapparater. Man havde stadig en opfattelse af, at kvinder ikke havde en seksuel lyst til at få orgasmer, og derfor markedsførte man det heller ikke med seksuelle undertoner.

I 1920’erne begyndte man at se vibratorer på film, hvor kvinder opnåede seksuel nydelse med det, som man betragtede som et massageapparat. I 1970’erne mødte man feminister, som insisterede på kvindens orgasme, og derfor blev det langsomt en udbredt opfattelse, at massageapparaterne var vibratorer, og man erkendte, at kvinder ville opnå orgasme for nydelsens skyld.

Den udvikling holder stadig ved, hvorfor det er blevet mere almindeligt at erhverve sig kraftfulde vibratorer, som for eksempel en Magic Wand

Kvinders mange orgasmer

Den dag i dag har videnskaben et helt andet syn på kvindens nydelse og orgasme. Man har for længst erfaret, at alle kvinder er bygget forskelligt. Ligesom vores kropsformer er forskellige, og vores ben ikke har samme længde, så ser kvindens underliv også forskelligt ud.

Det gælder både indvendigt og udvendigt – nogen har en stram og opspændt muskulatur i underlivet, mens andre er mindre spændte og bløde i vævet. På samme måde adskiller kvindernes klitoris og G-punkt sig fra andre kvinders, i både udseende og størrelse.

Eftersom kvinderne ser meget forskellige ud, har man også lært at acceptere, hvor svært det kan være at tilfredsstille en kvinde. Derfor har man udviklet masser af viden på området, som blandt andet har vist, at der heldigvis er flere muligheder end begrænsninger.

Noget af det, som blandt andet har været med til at revolutionere forskningen i kvindens orgasmer, er opdagelsen af de mange måder, kvinder kan få orgasmer på. Her handler det ikke nødvendigvis om at finde G-punktet hver gang, fordi kvinden kan opnå sit klimaks på hele 7 forskellige måder. Omvendt er der også kvinder, som har svært ved at få orgasmer, og måske endda aldrig har fået en. Derfor vil kvindens orgasme fortsat være en videnskab mange år endnu.

Kvindens syv typer orgasmer

Før man kigger på kvindens syv typer orgasmer, er det vigtigt at notere de ting, som videnskaben også siger om kvindens orgasme. Der har blandt andet været adskillige undersøgelser, som alle har peget på, at kvinder tager længere tid om at nå orgasmen, end mænd gør. Hos WebMD står der blandt andet, at nogle kvinder kan tage op mod 20 minutter, før orgasmen indtræffer. Hos mænd er det typisk mellem 2 til 10 minutter. Derfor har kvinder som regel brug for masser af forspil før sex for at blive tilpas tændte og våde, hvis ikke der bliver brugt glidecreme. Noget andet, som adskiller kvinder og mænd på området, er kvinders evne til at få flere orgasmer i træk. Mens mænd som regel har brug for en pause efter at have fået en orgasme, kan kvinderne sagtens få flere på én gang.

Når det er sagt, kan kvinden også få flere forskellige slags.

1. Klitorisorgasmen

Den mest kendte af kvindens orgasmer er klitorisorgasmen. Det skyldes blandt andet, at det er den orgasme, som flest kvinder får. Samtidig er det også den orgasme, som er mest tilgængelig for både kvinden selv, men også hendes partner, på grund af klitoris’ ydre placering på kønsorganet.

Den del af klitoris, som kan ses her, sidder placeret cirka 1 centimeter over urinrøret. Det er dog kun glansen af selve klitorisorganet, som strækker sig ind i kroppen, hvorefter den deler sig i to og ender i lysken. På grund af klitorisorganets størrelse, kan kvinder opnå orgasme ved stimulering af glansen, men også i lysken og indvendigt på klitoris.

2. Skedeorgasmen

Skedeorgasmen er en meget omdiskuteret orgasme inden for videnskaben, fordi den blandt andet kan opnås ved stimulering af G-punktet. Der har været meget tvivl om, hvor kvindens G-punkt helt præcist sidder. Man er dog kommet frem til, at G-punktet er en samling af kirtler, som sidder 2 til 3 centimeter inden for skedeindgangen og op mod maven. En skedeorgasme føles meget anderledes end en klitorisorgasme – på samme tid kræver den også hårdere og længere arbejde, end en klitorisorgasme gør. Derfor kræver det tålmodighed fra kvindens partner, eller hende selv, hvis denne orgasme skal opnås. Resultatet bliver dog en dejlig følelse.

3. Den blandede orgasme

Den blandede orgasme er en kombination af klitorisorgasmen og skedeorgasmen. Denne orgasme opstår, når kvinden bliver penetreret indvendigt, samtidig med at klitoris bliver stimuleret.

Orgasmen kan blandt andet opnås under sex, men også ved hjælp af sexlegetøj. Der er mange vibratorer, som i dag er bygget til at kunne give kvinden en blandet orgasme. Mange kvinder finder denne orgasme særligt tilfredsstillende, fordi både klitorisorganet, skeden og ofte også G-punktet bliver stimuleret på samme tid.

4. Orgasme ved vaginalåbningen

Denne form for orgasme er en sjældent nævnt orgasme, fordi mange ikke er klar over, at den findes. Anatomisk set findes der mange nerveender ved og i de indre kønslæber og det lille område omkring urinrøret og mellem urinrør og skedeåbning. Her kan man opnå en orgasme ved langsom stimulering. Denne orgasme vil føles anderledes end både klitorisorgasmen, og skedeorgasmen, men ligesom med de andre orgasmer, vil også denne føles som en bølge af nydelse og klimaks.

5. Livmoderhalsorgasmen

En orgasme ved livmoderhalsen kan opnås ved dybe stød ved livmoderhalsen. Nogle oplever, at der ved stød på dette område, kommer flere orgasmer i træk, når først det er sat i gang. Følelsen beskrives som en dybt liggende bølge, der skyller igennem kroppen, og derfor kan mange også opleve den som overvældende og meget følelsesladet. Det skyldes blandt andet, at livmoderhalsen kan været et meget ømt sted.

6. Analorgasme

Denne orgasme har for mange været tabubelagt, ligesom analsex generelt er et emne, som skiller vandene i soveværelserne i hele verden. Nogle er til analsex, mens andre afskyr tanken om det. Men rent faktisk kan både mænd og kvinder opnå en skøn orgasme ved analsex. Hos kvinder er området ved analåbningen ekstra følsomt og fuld af en masse nerveender, som er særligt følsomme over for stimulation.

Analorgasmen er meget kraftig og starter som muskelsammentrækninger omkring anus, som breder sig videre ud i bækkenet, op langs ryggen og videre ud i kroppen, som en bølgende fornemmelse.

7. Sprøjteorgasmen

Den mest ultimative orgasme, kvinden kan opnå, er sprøjteorgasmen. Derfor har lige præcis denne form for orgasme også ført mange historier og myter med sig. Der er mange bud på, hvad der præcist sker, når kvinden får en sprøjteorgasme – der er dog flere, som peger på, at det kan lade sig gøre for alle kvinder.

Men der skal øvelse til. Før en sprøjteorgasme vil kvindens G-punkt svulme op under stimulation. Det opsvulmede g-punkt presser dermed på urinrøret, og derfor vil mange kvinder opnå en fornemmelse af at skulle tisse. Når kvinden når klimaks og ”skubber ud”, vil en mængde væske komme ud fra kvindens underliv, og dermed har hun fået en sprøjteorgasme.

Mandens to typer orgasmer

Som nævnt har kvinderne altså mange muligheder for at opnå en orgasme, fordi de bare i underlivet har flere forskellige sensitive områder. Ved stimulation vil kvinden derfor have muligheden for at opnå en orgasme, hvis ellers hun kan slappe af og tør give sig hen til orgasmen.

Det er en øvelse, der som regel er nemmere for mændene. Mændenes orgasme varer derimod en smule kortere end kvindernes. Undersøgelser viser nemlig, at en mands orgasme i gennemsnit varer mellem 3 og 10 sekunder, mens en kvindes orgasme som regel varer 20 sekunder eller længere. Foruden at være kortere, har manden heller ikke lige så mange muligheder for at få orgasme, som kvinden har.

Mandens reaktion på seksuel nydelse kan opdeles i tre: Først kommer ophidselsen, hvor den seksuelle ophidselse stiger, og erektionen som regel opnås. Derefter kommer orgasmefasen, hvor manden for det meste oplever en ejakulation – eller udløsning, som det oftere kaldes – og til sidst kommer afslapningsfasen.

Den ene form for orgasme, som manden kan opnå, er den traditionelle orgasme gennem stimulering af penis. De fleste forestiller sig, at manden udelukkende kan få denne orgasme med ejakulation. Ved ejakulation opnår manden en udløsning med sæd, som forud for dette har samlet sig i øverste del af urinrøret. Selvom udløsningen kommer fra samme sted som urin, har det dog ikke noget med hinanden at gøre. Efter en orgasme med ejakulation kan manden have brug for hvile og en længere pause, før han igen kan opnå en orgasme. Derfor kan det være en fordel at lære teknikken bag orgasme uden ejakulation, hvis du som mand vil kunne opnå flere orgasmer inden for et kort tidsrum.

Den anden form for orgasme, som manden kan få, er gennem stimulering af G-punktet. Det er ligesom hos kvinderne meget individuelt fra mand til mand, om han har lyst til at blive stimuleret på sit G-punkt, som i mandens tilfælde sidder i anus. For mange er der en grænse, som skal overskrides, men når den er blevet det, bærer det som regel frugt. Direkte stimulering af G-punktet, som sidder nogle centimeter oppe i mandens anus, kan nemlig medføre til en meget intens orgasme for ham.

Derfor får vi orgasmer

Orgasmen er for mange personer en ganske central del af selve sexakten. Uanset om man har sex med en partner, eller selv onanerer, så ser man for det meste frem til orgasmen, der betragtes som den store finale, der lægger op til en afslutning.

Denne store finale kan få mange mænd og kvinder til at blive så præstationsangste, at de ligefrem faker orgasmen. I undersøgelsen ”Men’s and Women’s Reports of Pretending Orgasm” bragt i The Journal of Sex Research, Volume 47, 2010, viser det sig, at næsten 70 procent af alle kvinder har prøvet at fake en orgasme.

Når det sker, skyldes det, ifølge flere forskere på området, at kvinden går efter ”fake it’ till you make it.” Det betyder, at kvinden endnu ikke har fundet ud af, hvordan hun opnår orgasmen, og derfor faker den, for at tilfredsstille sin partner.

For ligesom det betyder noget for det individuelle menneske at opnå en forløsning på en omgang sex eller onani, er det også yderst tilfredsstillende for en person at kunne give sin partner en orgasme. Derfor kan der også ligge et pres på den modsatte part, som måske ikke har lært at finde vejen til orgasmen endnu. Omvendt kan der også være en enorm tilfredsstillelse hos de par, som har lært at finde orgasmen sammen – og måske endda på samme tid.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at mandens orgasme er den ”vigtigste” orgasme, set fra naturens side. Mandens ejakulation, bedre kendt som udløsning, er nemlig vigtig for at kunne videreføre slægten gennem børn. Derfor kan der også være store psykologiske faktorer forbundet med at kunne få en udløsning eller ej – der er en udbredt opfattelse i samfundet af, at en rigtig mand kan gøre sin partner gravid, og netop derfor er orgasmen central i parforholdet. Kvindens orgasme har derimod ikke noget at gøre med hverken fertilitet eller forplantning. Alligevel har den fået en status af noget helt særligt, og især sprøjteorgasmen er over de seneste år blevet ganske interessant for både mænd og kvinder.

Derfor styrker orgasmer helbredet

Lige siden den allerførste opfattelse af, at orgasmer kunne være med til at kurere sygdomme, til i dag, hvor man ser orgasmer som en vej til nydelse, men også til forplantning, har orgasmens mange funktioner været diskuteret og forsket. Man er dog kommet frem til, at orgasmen i høj grad har masser af sundhedsmæssige fordele for os mennesker. Og det gælder både på kort og længere sigt.

Den faktor, som måske er mest relevant i dagens Danmark, er sammenhængen mellem orgasmer og mindskelse af stress. Orgasmer kan nemlig gøre dig afslappet og på den måde forhindre både stress, angst og depressioner. Dette står der i bogen ”The Orgasm Answer Guide”.

Bogen forklarer blandt andet de gode påvirkninger som en følge af frigivelsen af hormonet oxytocin.

Foruden at gøre dig mere afslappet, kan regelmæssige orgasmer også være med til at booste immunforsvaret. Flere undersøgelser viser nemlig, at regelmæssige orgasmer er med til at forøge niveauet af immunoglobulin A, som er med til at booste immunforsvaret. Her kan man altså glemme alt om ingefærshot og C-vitaminer, men derimod sværge lidt mere til orgasmer i hverdagen. Undersøgelser peger desuden på, at orgasmer hos kvinder kan være med til at forhindre infektioner.

Derfor er der altså flere ting, som peger på, hvorfor du skal gå efter masser af orgasmer i din hverdag. Her kan sexlegetøj være et godt supplement til et i forvejen tilfredsstillende sexliv.

Stifter af Sinful.dk, Mathilde Mackowski, forklarer om en populær parvibrator:

Parvibratoren fra We-Vibe 4 kan hjælpe et par tættere på orgasmen sammen. Den stimulerer nemlig kvindens G-punkt, og klitoris, på samme tid med, at den også stimulerer mandens skaft. På den måde, bliver de nødvendige punkter stimuleret på kvinden, og manden får også sin tilfredsstillelse. Den kan styres med den medfølgende fjernbetjening, men også via We-Vibes We-Connect APP på smartphonen. We-Vibe er både ideel som trådløs parvibrator, men også som et langdistance sexlegetøj, hvis I opholder jer i hver jeres land”, slår Mathilde Mackowski fast.

Mathilde Mackowski har også et forslag til singlekvinden:

”Et alternativ til singlekvinden, eller bare dig, som ønsker at tilfredsstille dig selv, er Womanizer Klitorisstimulator. Klitorisstimulatoren giver dig pirrende trykpøler, der føles som om, de suger på klitoris. Det sker ved en ”puste-suge” funktion, som gør denne vibrator meget innovativ. Også af den grund, vandt vibratoren i 2017 en XBIZ Award for mest ”Innovative Sex Toy of the Year”. Den er på én og samme tid både nænsom og kraftfuld, og for mange kvinder, ved jeg, at det hurtigt bliver et vanedannende bekendtskab”, slutter Mathilde Mackowski af med at forklare. 

Er du træt af fake news, og vil du have styr på fakta?

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: