nb_u35 50 shades

Fans af erotiske bøger lider under druk og spiseforstyrrelser

Kvinder, som har læst de erotiske “Fifty Shades”-bøger, drikker mere, spiser mindre og har flere sexpartnere end andre kvinder. Sådan lyder konklusionen i ny undersøgelse af de populære bøger.

27. august 2014 af Carsten Nymann

De erotiske romaner i den britiske forfatter E. L. James’ serie Fifty Shades har angiveligt mere vidtrækkende effekter end lidt gåsehud hos de kvinder, som læser bøgerne.

En ny undersøgelse foretaget på Michigan State University viser, at kvinder, som har læst blot den første af seriens tre bøger, oftere har været sammen med aggressive mænd og har større tilbøjelighed til spiseforstyrrelser end kvinder, som ikke har læst bogen.

650 kvinder interviewet Kvinder, som har læst alle Fifty Shades-bøgerne, kaster sig desuden oftere ud i drukture og har flere sexpartnere, end kvinder, som aldrig har læst bøgerne.

Undersøgelsen er gennemført af socialforskeren Amy Bonomi, som har interviewet 650 kvinder mellem 18 og 24 år om deres livsstil og sundhedsvaner.

Bonomi stod i 2013 også bag en akademisk analyse af bøgerne, hvori flere eksperter fastslog, at bøgerne beskriver et misbrugsforhold og ikke – som fans af serien hævder – et mildt sadomasochistisk kærlighedsforhold.

Besvarer ikke ”hvorfor?” Den nye rapport har ikke dokumenteret årsagssammenhængene, men blot sammenfaldet.

Altså ved Bonomi og co. ikke, om bøgerne fremprovokerer en “uheldig” adfærd – eller om de overvejende tiltrækker kvinder, som i forvejen lever et usundt eller udsvævende liv.

Fifty Shades-serien er solgt i flere end 100 millioner eksemplarer verden over, og en filmudgave får premiere tidligt i 2015.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: