nb_u41 sex

Forskere lurer på søvngængersex

Antallet af mænd, der dyrker sex i søvne, er formentlig større, end statistikken viser, mener forskere. Lidelsen bliver bragt på banen i flere retssager.

9. oktober 2014 af Carsten Nymann

Umiddelbart lyder det jo meget uskyldigt. Personer med lidelsen sexsomni fuldfører helt ubevidst seksuelle handlinger, mens de sover.

Handlingerne kan være alt fra gennemført samleje med en partner til stønnen, samlejebevægelser, onani eller befamling af andre.

Lidelsen skaber dog problemer, som i værste fald kan have kriminel karakter, hvis den sexsomni-lidende deler seng med en person, som ikke deltager frivilligt i løjerne.

Bruges som undskyldning

Australske forskere med speciale i det ringe belyste felt, der første gang blev beskrevet i Canada i 1996, advarer nu om, at sexsomni i stigende grad bliver brugt som “undskyldning” af mistænkte mænd i overgrebssager.

Forskerne bliver indkaldt som ekspertvidner, og da lidelsen ifølge The Australian Sleep Association er langt mere udbredt, end antallet af diagnoser viser, maner eksperterne til omhu, når sagerne vurderes.

Antallet af sexsøvngængere ukendt

Omkring ét ud af 25 børn går i søvne, to tredjedele af dem vokser fra lidelsen, og kun en lille portion voksne – næsten altid mænd – dyrker sex i søvne.

Procentvis gælder det altså ganske få, men kendskabet til lidelsen betyder, at den trækkes frem i flere retssager om overgreb.

Diagnose fører til frikendelse

Der er enkelte eksempler på, at mænd er blevet frikendt for overgreb med henvisning til søvngængersex.

I 2013 blev en 32-årig dansk mand for eksempel frikendt for voldtægtsforsøg mod to piger, fordi han led af sexsomni.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: