Woman smelling laundry

Kvinder går efter mænd med et andet immunsystem

5. marts 2012 af Nanna Bay

Ny forskning tyder på, at det moderne menneske, Homo sapiens, parrede sig med arkaiske mennesker som neandertalere og denisovaer for mellem 45.000 og 60.000 år siden, da de fra Afrika nåede frem til Europa og Lilleasien.

Parringerne fandt formentlig sted på forskellige steder og tidspunkter i flere grupper, der vandrede til hver deres dele af verden. Ved disse parringer fik det moderne menneske tilført nye gener, som gjorde det modstandsdygtigt og sikrede, at vi overlevede som art.

Kvinder tænder på mænd med fremmed immunsystem

Vi tiltrækkes af partnere, der har en anden type immunsystem end vores eget. Det har blandt andre den schweiziske forsker Claus Wedekind fra Université de Lausanne vist i et forsøg, hvor han bad kvindelige forsøgspersoner om at lugte til T-shirts, som seks mænd havde haft på to nætter i træk. Kvinderne skulle rangordne T-shirtene efter, hvor attraktiv de opfattede lugten på hver T-shirt.

Det viste sig, at kvinderne slet ikke blev tiltrukket af de samme lugte. Til gengæld var de fleste tiltrukket af de lugte, der kom fra mænd, hvis såkaldte HLA-antigener var mest forskellige fra deres egne.

At ens partner har en anden HLA-type end en selv, betyder, at han har et anderledes immun-system. Det er en fordel, fordi moren og faren dermed kan give deres barn den største variation af HLA-gener og på den måde give barnet et stærkere immunsystem.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: