Monkey head

Aber på fedtfattig kost er sundere og lever længere

Forsøg viser, at aber, der spiser få kalorier, bliver sjældnere syge af kræft, hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge, og så lever de længere.

7. december 2009

Vi ved det fra forsøg med gær, orme, mus og nu også aber: En organisme lever længere, hvis den får en kaloriefattig diæt.

Amerikanske forskere fra University of Wisconsin-Madison har fulgt 76 rhesusaber og deres kostindtag i 20 af deres voksne år – de bliver omkring 27 år i fangenskab. Halvdelen af aberne fik en normal diæt, mens den anden halvdel fik 30 procent færre kalorier. Og forskellen på de to grupper efter 20 år var enorm.

Mest opsigtsvækkende var, at 37 procent af aberne i normaldiæt-gruppen var døde ved forsøgets ophør, mens det kun var 13 procent af aberne på den kaloriefattige diæt.

Den sunde gruppe havde også 50 procent færre tilfælde af kræft og hjerte-kar-sygdomme, og den havde ikke et eneste tilfælde af sukkersyge mod normaldiæt-gruppens fem tilfælde og 11 aber med forstadiet til sygdommen. Også i abernes hjerner var der store forskelle: Aberne på kaloriefattig diæt bevarede mere hjernemasse i de dele af hjernen, der har med motorik, problemløsning og såkaldt arbejdshukommelse at gøre.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: