Er det mindre usundt at ryge vandpibe?

På en ferie i Egypten så jeg mange, der røg vandpibe. Er det, fordi vandet filtrerer de skadelige stoffer fra, eller smager det bare bedre?

1. september 2009

Vandpiben blev opfundet i Indien for omkring 300 år siden og bredte sig herfra til Mellemøsten. I mange år har skikken været i tilbagegang, men inden for de seneste år er interessen blomstret voldsomt op igen, ikke mindst i Egypten. Og mens vandpiber tidligere var forbeholdt mænd, er mange cafeer nu fyldt med unge, veluddannede kvinder, som sludrer, drikker og ryger vandpibe. Forklaringen er dog mere det sociale end det sundhedsmæssige. Man er normalt flere om at dele en vandpibe, og det varer let en halv time eller mere at ryge et “stop”, ligesom det typisk tager 10-15 minutter at gøre vandpiben klar. Det levner masser af tid til at snakke, drikke te og spille backgammon. Forbrændingen bliver holdt i gang med trækul, og røgen fra tobakken suges ned gennem kolben med vand og bliver på den måde afkølet. Det betyder, at den fornemmes kølig og blød. Ofte er tobakken også tilsat forskellige smagsstoffer. Sundhedsmyndighederne i Mellemøsten er alt andet end begejstrede for den nye mode. Selv om der sker en vis filtrering af røgen, når den bobler gennem vandet, som efterhånden bliver helt brunt, er det kun en mindre del af de skadelige stoffer, der bliver holdt tilbage. Ud over tobakkens almindelige skadevirkninger kan vandpiber faktisk også sprede tuberkulose og andre smitsomme sygdomme, når flere ryger af samme mundstykke.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: