Pollen

Pollen sender dit immunforsvar på vildspor

Millioner af mennesker er hver sommer plaget af pollenallergi. Pollen er i sig selv uskadelige - det ved dit immunforsvar bare ikke.

22. maj 2015 af Lea Holtze

Pollen narrer dit immunforsvar

For millioner af mennesker i Europa er sommer lig med sviende øjne, løbende næser og brændende halse.

Immunforsvaret, der normalt beskytter mod angreb fra virus, bakterier, svampe, parasitter og skadelige cellemutationer kan nemlig blive snydt.

Flere og flere lider af pollenallergi

Hvis en parasit forsøger at trænge ind i næsen, reagerer kroppen ved at blæse eller skylle den ud med nys eller snot. Klarer den skærene, går immunforsvaret til modangreb og uddanner antistoffer til at sidde klar ved kroppens udgange, hvis en snylter af samme art dukker op.

Problemet for allergikere er, at immunforsvaret tror, at pollen er en parasit. Hvorfor, det sker, er stadig en gåde.

Forskere mener, at man kan være arveligt disponeret for allergi, men at årsagen også skal findes i miljøet omkring os - måske er vi er blevet for renlige, så vores immunsystem er understimuleret og ikke oplært korrekt. Måske påvirker kemiske stoffer i vores omgivelser immunsystemet og koder det forkert.

Faktum er, at flere og flere lider af pollenallergi.

Hvordan virker pollen i kroppen?

Pollen kommer fra birk, el og hassel i foråret, fra græs om sommeren og fra bynke og skimmelsvamp sidst på sommeren.

Pollen er kun omkring 0,0015 cm i diameter og kan svæve i luften. Når det lander i den våde, bløde slimhinde, opløses dets proteiner og siver ind i kroppen, hvor det møder immunsystemets celler, mastcellerne.

Når de bliver aktiveret, lukker de store mængder histamin ud i kroppen, som påvirker nerveender og får lungerne til at trække sig sammen, næsen og lungerne til at frigive slim og blodkarrene til at udvide sig.

Kommer der histamin i hele kroppen, styrtdykker blodtrykket så voldsomt, at man i sjældne tilfælde dør af anafylaktisk chok.

Pollenallergi bliver værre

Antihistamin virker på let høfeber, men er man hårdt ramt, skal der mere kradse medikamenter til. Man kan dosere sin allergimedicin ud fra pollenprognoser og daglige pollental, der angiver det gennemsnitlige antal pollen pr. kubikmeter luft per døgn 15 meter over jordniveau. Pollentallet giver dog kun et upræcist øjebliksbillede, og ubehandlet eller fejlbehandlet allergi kan være farligt.

I begyndelsen skal der nemlig 1000 pollenkorn til at udløse et nys, men går man ubehandlet eller underbehandlet rundt, bliver man mere og mere følsom.

På et tidspunkt skal der kun ét korn til at udløse et nys. Og et hollandsk studie har vist, at en ubehandlet pollenallergiker bag et rat slingrer lige så faretruende som en bilist med en alkoholpromille på 0.5.

Sommerens farer på Instagram

Pollenallergi, kræftfremkaldende grillbøffer og hugorme: Sommeren er en smuk men også farlig årstid.

  • Tag et billede af DIT møde med sommerens farer og læg det på Instagram med tag'et #summerdanger.

Vi samler alle billeder her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: