Soleksem

Soleksem kan give livslang allergi

Solen kan give dig udslæt over hele kroppen. Og er du først blevet ramt af soleeksem, kan du forvente, at hudlidelsen vender tilbage sommer efter sommer

22. maj 2015 af Lea Holtze

Hvad er soleksem?

Du har pakket dine vinterblege lemmer ud og nyder den fløjlsvarme sol. Resultat: Du bliver pyntet med udslæt, blærer og kløende knopper! Og det brogede udseende varer ved i dage eller uger.

Man skal ikke alene vogte sig for solstik, solskoldning og hedeslag, når sommersolen viser sine første stråler og risikoen for hudkræft, delirium og forbrændinger får alarmklokkerne til at bimle.

10-20 procent af befolkningen døjer også med soleksem - eller polymorf lysudslet. Især blege skandinavere skal tage i sig i agt, fordi de ikke danner det mørke hudfarvestof melanin hurtigt nok til at beskytte sig mod strålerne.

Det gælder i særlig grad unge kvinder, hvilket kan skyldes, at deres højere østrogenniveau påvirker sollysets indflydelse på immunforsvaret.

Soleksem vender tilbage

Har man først en gang fået soleksem, kan man desuden forvente, at hudlidelsen vender tilbage sommer efter sommer – for nogle hele livet igennem.

Forskerne ved ikke præcis, hvad det er, der sker i huden, siden den reagerer allergisk på sollyset. Men man mener, at solens ultraviolette stråler får visse proteiner i huden til at ændre udseende, så kroppen pludselig opfatter dem som fremmede.

Derfor aktiverer kroppen sit immunforsvar, og der opstår en betændelsesreaktion i huden, en allergisk senreaktion.

Behandling af soleksem

Det er især langbølget ultraviolet lys (UVA), der udløser soleksem, men også de korte bølgelængder (UVB) kan være syndere, og der skal langt mindre til, end ved en solskoldning.

Symptomerne kan lettes med binyrebarkhormon. Og ellers er der ikke andet at gøre, end at blive inden døre.

Er man først blevet ramt, bør man altid bruge en solcreme med høj solfaktor. Og det er nødvendigt at hærde huden gradvist hver sommer.

Det kan man få hjælp til hos en hudlæge, hvis man er særligt lysfølsom. Her kan lægen også undersøge, om det er UVA- eller UVB-stråler, man reagerer på, så man kan blive klogere på, hvordan man beskytter sig.

Sommerens farer på Instagram

Soleksem, hugorm, brandmænd og hvepse, der stikker. Sommeren er dejlig, men også fuld af farer.

  • Hvad er farlig sommer for dig? Tag et billede og læg det på Instagram med tag'et #summerdanger.

Vi samler alle billeder her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: