stoneage diet

Spis som en stenaldermand - hvis du tør

Stenalderkost: Vi bør leve ligesom i stenalderen, siger en populær leveregel. Men mon de fleste i virkeligheden kunne tænke sig at leve ligesom vores forfædre?

28. august 2013 af Erik Wied

Stenalderkost er sundt, og vi burde alle træne på samme måde som i stenalderen. Sådan lyder en populær sundhedsfilosofi. Men ifølge videnskaben er det langt fra hele stenaldermandens livsførelse, der er gavnlig for os.

Og hvis vi virkelig skulle leve ligesom vores huleboer-forfædre har det nogle konsekvenser, som de færreste nok ville bryde sig om. Livsstilen er for eksempel testet i praksis af nordmanden Helge Ingstad, der boede et år med inuitter i Alaska lige efter anden verdenskrig. Inuitternes livsstil menes at ligge meget tæt på jæger-samlernes i istidens Europa.

Stenalderkost ville ikke vække lykke ved grillen

Helge Ingstad fandt ud af, at eskimoerne overlevede vinterhalvåret udelukkende på rensdyrkød. Til gengæld gad de ikke spise de saftige røde grillbøffer, der får vores tænder til at løbe i vand. Det rene magre kød blev tørret til hundefoder og nødrationer. Delikatesserne var derimod alt det "klamme" – mulen, hjernen, nyrerne, marven mavesækken og tyndtarmen med indhold! Inuitterne spiste endda også larver fra bremser i rensdyrenes skind med stort velbehag.

Så "ægte" stenalderudskæringer vil nok ikke vække megen lykke ved en palæo-grillfest i dag. Men for vores forfædres overlevelse har de været afgørende, fordi det er her, alle kalorierne findes.

Stenaldermandens huskeseddel

Og det er ikke kun spisevanerne, vi burde ændre, hvis vi virkelig skulle leve som stenaldermennesker. En sand stenalderlivsstil indebærer for eksempel også, at du skulle:

  • sove i en hytte eller hule på en madras af blade eller pels.
  • gå barfodet eller med enkle skindsko om vinteren.
  • lade helt være med at drikke alkohol.
  • gå i seng med Solen.
  • opholde dig udendørs det meste af dagen.
  • gå og bevæge dig meget.
  • flytte jævnligt.
  • kende alle lokale planter og deres anvendelse.

Læs mere

Læs mere om stenalderliv i Illustreret Videnskab nummer 14.

Hent artiklen ved at klikke på downloadknappen nedenfor.

For at få adgang til artiklen skal du være registreret bruger på sitet. Det er gratis at oprette en profil, og det tager kun et øjeblik.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: