Kæmpesøjler

Hvordan dannes klipper med sten ovenpå?

Jeg har set nogle kæmpe klippesøjler i USA, hvor det ser ud, som om der er lagt en sten på toppen. Hvordan går det til?

18. marts 2010

Nogle steder i verden kan man opleve det forunderlige fænomen at stå over for en kolossal klippesøjle, hvor det nærmest ser ud, som om en kæmpe med nænsom hånd har lagt en stor sten på toppen. Specielt i USA findes der fantastiske landskaber med utallige af sådanne forrevne tårne eller spir, som man fx kan se det i Bryce Canyon i Utah.

Der er tale om erosionsfænomener, hvilket vil sige, at søjlerne er dannet ved, at vand har gravet sig ned i undergrunden. Det kræver blot, at der er en forholdsvis blød bjergart i undergrunden med en hårdere bjergart ovenpå. Den bløde bjergart er typisk sedimentær – dvs. den er dannet ved aflejring af materiale som sand eller vulkansk aske – mens den hårde bjergart øverst kan være et lag af vulkansk basalt. Som tiden går, opstår der sprækker i den hårde bjergart, og når først disse sprækker er nået igennem til den bløde bjergart nedenunder, tager erosionen for alvor fat.

Sprækker bliver til kløfter

Vandet fra regnskyl samles i sprækkerne, der graves større og med tiden bliver til dybe kløfter. Men enkelte søjler kan stå tilbage, og disse er jo beskyttet mod erosion fra oven på grund af deres hårde “hat”. Til sidst vil vejr og vind dog også gnave sig ind i foden af disse søjler og få dem til at vælte. Sådanne klippesøjler findes generelt i ørkener og i den type landskab, som amerikanerne kalder for badland. Det er et område, som er kraftigt påvirket af erosion fra vind og vand. Søjlerne kan opnå en størrelse som en tietages bygning.

Faktisk kan man lave sine egne små “hoodoos”, hvis man smider en håndfuld grus på en bunke af forholdsvis hårdt sammenpresset sand. Så vil man ved heftige regnskyl kunne se, at der dannes regnvandskløfter i sandbunken, hvor der stikker små, fine sandtårne op med en lille sten på toppen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: