Temperatur

Findes der en højeste temperatur?

Er der en fysisk grænse for, hvor varmt det kan blive, ligesom det absolutte nulpunkt sætter en naturlig, nedre grænse?

1. september 2009

I princippet er varme blot bevægelse blandt de mindste partikler. Jo hurtigere bevægelse, des højere varme. 

Derfor skulle man tro, at der ikke var nogen øvre grænse. Det er imidlertid ikke sikkert, og spørgsmålet debatteres til stadighed blandt fysikerne. 

Varme ændre stoffets egenskab 

Når et stofs temperatur bliver ekstremt høj, vil stoffet fuldstændig ændre sine fysiske egenskaber. 

I en gas vil elementarpartiklerne bevæge sig så hurtigt, at alle de kemiske bindinger mellem atomerne rives fra hinanden. 

Stiger temperaturen yderligere, rystes elektronerne løs fra deres baner omkring atomets kerne, og ved endnu højere temperaturer slipper alle elementarpartiklerne deres forbindelser til hinanden, så stoffet går helt i opløsning. 

Det kan teoretisk føre til, at varmeenergien omdannes til andre former for energi, så temperaturen ikke stiger yderligere, selv om man bliver ved med at tilføre energi. 

Hagedorn-temperaturen

I laboratoriet har det aldrig været muligt at afprøve, hvad der sker, hvis man fortsat tilfører mere energi. Men ifølge én teori vil elementarpartiklerne igen samle sig til større partikler, og temperaturen vil derfor falde. 

Inden det sker, har man opnået den højeste tænkelige temperatur, Hagedorn-temperaturen, som afhænger af stoffet og de partikler, som dannes. 

Denne temperatur kan ikke beregnes, men vil sandsynligvis være relativt lav – måske blot 1000 gange varmere end det indre af en varm stjerne, der ellers har en af de højest kendte temperaturer i universet.

Bliv klogere på hvad temperatur er, hvordan man måler den og hvilket betydning det har for molekyler?

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: