verdenshave

Hvad er de syv verdenshave?

Når jeg tæller havene på et kort, kan jeg ikke nå frem til “de syv verdenshave”, som mange sømænd siges at have sejlet på. Hvilke syv tænkes der på?

8. december 2016

Udtrykket “de syv verdenshave” blev før i tiden brugt af erfarne sømænd, der havde sejlet på alle klodens oceaner. De syv verdenshave omfatter, hvad man tidligere kaldte Det Nordlige og Sydlige Ishav, Det Nordlige og Sydlige Stillehav, Det Nordlige og Sydlige Atlanterhav samt Det Indiske Ocean.

Rudyard Kipling brugte i 1896 udtrykket som titel på sin digtsamling “The Seven Seas” og gjorde det dermed kendt uden for sømandskredse. Verdenshavet, der også kaldes oceanerne, er det sammenhængende vandområde, der omgiver Jordens kontinenter.

Geografisk set er der kun tre have: Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean. Men på grund af de særlige fysiske og havmæssige forhold omkring polerne betragter man ofte disse områder som selvstændige oceaner, hvor det nordlige kaldes Det Arktiske Ocean eller Polhavet – tidligere Det Nordlige Ishav.

Det Sydlige Ishav kaldes i dag Det Antarktiske Ocean eller Sydpolhavet. Herudover opdeles oceanerne i randhave. Det er områder, der er adskilt fra oceanerne ved ø-buer, som fx Nordsøen og Beringshavet. Men også store middelhave, der adskiller kontinenter, fx Middelhavet, og små middelhave, der trænger ind i landmasserne som fordybninger, fx Østersøen, benævnes randhave.

Desuden kan oceanområder med helt specielle egenskaber også opnå betegnelsen have. Et eksempel på det er Sargassohavet.

Udforsk de dybeste have og de fjerneste galakser.

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: