Hveps snupper bytte fra lammet insekt

De lumske og smarte hvepse bider knælerens følehorn af, gør dem handlingslammet og stjæler deres føde.

1. september 2009

Hvepse er smarte rovdyr, som ofte forsøger at stjæle bytte fra den langt større – og for hvepsen dødsensfarlige – knæler. 

Normalt holder knælerne godt fast i deres bytte med det ene forben, mens de slår vildt ud efter angribende hvepse med det andet forben. 

Hveps bider følehorn af

Men tyske biologer på feltarbejde i Kroatien har opdaget, at nogle hvepse har udviklet en særdeles raffineret og brutal metode til at få fat i knælerens bytte. Hvepsene stjæler ikke byttet direkte, men begynder deres røveriske angreb ved simpelthen at bide knælerens følehorn over med deres skarpe kæber. 

Læs også: Efterårsjævndøgn betyder farvel til sommeren 

Følehornenes betydning 

Følehornene er knælerens vigtigste organ til at sanse de nærmeste omgivelser, og de fortæller bl.a. knæleren, om byttet er dødt eller levende. 

Men uden følehorn mister rovdyret både orienteringen og følingen med sit bytte, og derfor holder det op med at kæmpe for at beholde det. Knæleren bliver simpelt hen fuldstændig handlingslammet. 

Efter sin makabre forret har hvepsen derfor fri adgang til dagens hovedmåltid, knælerens bytte, som er fx græshopper, bier eller sågar hvepse. 

Uden følehorn viser knæleren overhovedet ingen reaktioner, selv når en hveps kravler rundt på dens hoved. Forskerne ved endnu ikke, om knælerne kan overleve uden deres følehorn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: