idyllisk sø dyr

Idyllisk sø er en tikkende bombe

På bunden af den dybe Kivu-sø venter enorme mængder gas på at eksplodere. Når det sker, vil alt liv rundt om den idylliske sø blive kvalt.

30. juni 2016 af Jesper Bindslev & Stine Overbye

To millioner mennesker lever bogstaveligt talt på randen af en katastrofe. De bor rundt om Kivu-søen, der kan eksplodere når som helst.

Søen på grænsen mellem Rwanda og den Demokratiske Republik Congo er en af verdens dybeste. På bunden af den 485 m dybe sø er vandet mættet med ca. 60 milliarder kubikmeter metangas og 300 milliarder kubikmeter kuldioxid.

Gasserne bliver normalt holdt nede i dybet af vandmasserne ovenover, men et vulkanudbrud eller et jordskælv kan slippe dem fri, så alt liv omkring søen vil blive kvalt på et øjeblik.

Eksplosion kostede 1700 mennesker livet

Kivu-søen er den ene af verdens tre søer med store mængder kuldioxid, og alle ligger i Vest- og Centralafrika. I 1986 eksploderede en anden af søerne, Nyos-søen i Cameroun, og dræbte 1700 mennesker.

Kivu-søen er langt den farligste af de tre gassøer, fordi den både indeholder mest gas og er tættest befolket.

Spor af fortidens dyreliv viser, at livet rundt om Kivu-søen er blevet ramt af masseudryddelse i gennemsnit en gang hvert tusinde år. Men ingen ved, hvornår søen eksploderer næste gang.

De enorme gasforekomster er imidlertid ikke kun af det onde: Rwanda er nu begyndt at udvinde metangassen i søen og bruge den til at producere strøm.

Jordskred udløste giftig gassky

Du kan læse meget mere om, hvordan Nyossøen tilbage i 1986 ændrede sig fra fredelig livgiver til en lumsk dræber i vores store artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: