Havisen er tyk

Havis er forbløffende tyk

En ny robot beviser, at isen omkring Antarktis er helt op til 17 meter tyk. Det kommer bag på forskerne, som slet ikke troede, at havisen ville være så massiv.

5. marts 2015

Antarktis omringet af overraskende tykt islag

En gul undervandsrobot har været på mission under havisen ved Antarktis og bragt overraskende nyt med sig hjem: Isen er betydeligt tykkere, end forskerne har antaget.

SeaBED, som robotten hedder, har med sonar kortlagt isdækket i 3D, og de præcise målinger afslører, at mere end 90% af havisen er over én meter tyk. Hele 40% er mere end tre meter tyk, mens det tykkeste lag måler 17 meter.

De tal kommer bag på forskerne, som hidtil har ment, at kun 20% af hav-isen var over én meter tyk, og at tykkelsen intet sted var mere end ti meter.

Ismålinger på Antarktis ville være umulig uden robot

Med dykkerrobotten har forskerne for første gang fået et redskab, som kan tage detaljerede billeder af isen nedefra og endda operere i ellers utilgængelige egne.

Antarktis-forskning er ikke for frossenpinde

Metertykke islag og ekstreme kuldegrader afskrækker ikke forskerne fra at bo og arbejde på Antarktis. Men overlevelse afhænger i høj grad af deres højteknologiske forskningsstationer. Tag med i forsker-hytte på Antarktis:

Robot måler isen

Undervandsrobotten SeaBED har på to ekspeditioner målt havisens tykkelse i tre kystområder, som i alt dækker 500.000 km2.

Robotten er to meter lang, vejer ca. 200 kilo og kan dykke 30 meter ned. Den styres ved hjælp af navigationsudstyr oven på isen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: