Hole in iceberg

Hvordan opstår hullerne i isbjerge?

Når man ser isbjerge, har de tit store huller, som får dem til at fremstå som buer. Hvordan er de dannet?

Huller i isbjerge opstår normalt på grund af erosion, som er slid fra vind, strøm og bølger.

Udhulningen begynder, hvor der naturligt er en fordybning i isen, eller hvor isen er mindre kompakt, fordi den har luftblærer eller er mindre komprimeret end den omgivende is. Denne type is er skrøbelig og dermed nemmere for havet at erodere bort.

Om sommeren kan udhulningen også begynde et sted, hvor isen er lidt mørkere og derfor hurtigere bliver varm og smelter, når solen skinner.

Når der først er opstået en fordybning nær vandlinjen, så går processen forholdsvist hurtigt. Fordybningen fokuserer nemlig bølge-slaget, som en smal fjord fokuserer tidevandet. Når bølgerne på den måde får koncentreret kraften, afleverer de størstedelen af deres energi i bunden af fordybningen, som derfor bliver dybere og dybere.

Til sidst har bølgerne gravet en gang hele vejen igennem isbjerget, og hullet er dannet. Kun omkring ti pct. af et isbjerg befinder sig over vandoverfladen; resten er under vandet. Det skyldes, at is har en massefylde, der er ti pct. mindre end vands. Når en del af isen over vandoverfladen forsvinder på grund af erosion, så hæver hele isbjerget sig en smule for at kompensere for massetabet.

Når isbjerget hæver sig, kommer isen i bunden af den nygravede gang op i over-fladen, hvor bølgerne så kan øge diameteren på hullet yderligere. Sådan kan det fortsætte, indtil buen over hullet kollapser.

Slid skaber isbjergenes huller

Isbjergenes huller dannes af slid fra vind og bølger. Derfor har mange isbjerge en periode med et eller flere huller, mens de smelter og til sidst forsvinder.

1. Isbjerget ved Sanderson Hope syd for Upernavik i Grønland er endnu intakt.

2. Erosion fra vind, strøm og bølger har fået isbjerget til at kælve. Det har efterladt et hul.

3. Isbjerget ses her fra den modsatte side. Sol og vind har fået buen over hullet til at kollapse.

4. Efter flere små kælvninger er isbjerget blevet mindre, og snart vil det helt forsvinde.

Smeltevand kan skabe tunneler i isen

Gletsjere kan have såkaldte moulins. Det er faldhuller, som er opstået, hvor smeltevand fra isens overflade tordner lodret ned gennem store, runde kanaler. Andre smeltevandsgange løber i bunden af gletsjeren og virker som floder, der fører vand ud til kanten og videre ud i havet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: