Ice on lake

Hvorfor synger isen på store søer?

Man kan være heldig at høre noget, der lyder som is, der synger på søer. Hvordan opstår lyden?

11. august 2011

Isen synger, når tynde sprækker i isen starter ét sted og for fuld fart breder sig tværs over søen og sætter isen i vibration. Når vibrationerne forplanter sig til luften, lyder det, som om isen synger – lidt ligesom når man står ved skinnerne, og et tog er på vej. Fordi sprækkerne i isen løber af sted, kan man være heldig at høre, hvordan lyden starter et stykke væk og hurtigt kommer nærmere.

Sprækkerne, der er årsag til sangen, kan opstå af flere årsager. Fælles for dem er, at de opbygger spændinger i isen lidt på samme måde, som når bevægelserne af Jordens tektoniske plader opbygger spændinger i jordskorpen, der til sidst udløses i et jordskælv. Vibrationerne eller sangen, man hører fra søen, er altså en slags isskælv.

Årsagen til spændingerne kan være trykændringer i atmosfæren. Ændrer lufttrykket sig, må isen følge med, og da isen er stiv, tilpasser den sig ved at sprække. Sprækkerne kan også sættes i gang af store variationer i lufttemperaturen.

Kold is fylder nemlig mindre end varm is, så en afkøling får isen til at trække sig sammen og sprække. På meget store søer kan der desuden være tidevand nok til at sætte sprækkedannelsen i gang.

Syngende is kræver store søer. Søer under 10.000 m2 er næppe store nok til en symfoni, hvor flere sprækkesystemer løber samtidigt.

Derfor synger isen

Trykændringer i atmosfæren

Store temperaturændringer

Tidevand

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: