tranporting iceberg

Isbjerge fra Arktis skal sejles til Afrika

En fransk ingeniør vil transportere drikkevand fra Canada til Nordafrika.

21. november 2011

Nordpå findes gigantiske isbjerge, og sydpå mangler millioner af mennesker drikkevand. Det må der gøres noget ved, mener den franske ingeniør Georges Mougin, som vil trække isbjerge fra de øde polaregne til steder i verden, hvor befolkninger mangler vand. Fx fra den canadiske ø Newfoundland til Nordafrika.

Ved hjælp af computersimulationer har Mougin regnet på, hvordan sådan en transport kan lade sig gøre. Han er nået frem til, at en slæbebåd kan trække et syv mio. tons tungt isbjerg fra Newfoundland til De Kanariske Øer ud for det nordvestlige Afrika i løbet af 141 dage, og at en sådan flytning kan forsyne 35.000 mennesker med rent drikkevand i et år.

Der er dog mange udfordringer ved projektet: Storme er en alvorlig trussel mod en slæbebåd med et kæmpe isbjerg på slæb, og hvis isbjerget sprækker og bliver delt op i to eller flere dele, kan der opstå op til 60 meter høje bølger. Desuden vil isbjerget smelte på vej sydover, men dette problem reduceres ved at pakke isbjerget ind i en 12 meter høj isolerende kappe ved vandlinjen.

Coated iceberg

Mougin har beregnet, at det vil koste knap 60 mio. kr. at fragte et syv mio. tons tungt isbjerg fra Newfoundland til De Kanariske Øer, og dermed lander vandprisen på ca. 8,5 kr. pr. liter. Med større isbjerge bliver literprisen billigere, siger Mougin.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: