Gletcher

Tyngdekraft afslører smeltende gletsjere

Gletsjere, der smelter, er hovedårsagen til, at vandstanden i havene stiger. Det har forskerne længe ment, men antagelsen har hidtil bygget på et spinkelt grundlag.

30. april 2012

Der findes mere end 160.000 gletsjere i hele verden, og blot 120 af dem er blevet opmålt, så man ved, hvor meget vand der smelter fra dem. Nu har et forskerhold imidlertid studeret samtlige gletsjere i verden med en ny metode: satellitmålinger af Jordens tyngdefelter.

Tyngdekraften skyldes summen af alle lokale tyngdefelter, som afhænger af massen – populært sagt vægten – af fx bjerge, søer, have og gletsjernes is. Når gletsjere tør, og smeltevandet løber ud i havet, medfører det et kolossalt massetab, som giver sig udslag i en lidt mindre tyngdekraft i området.

Denne ændring bliver registreret af satellitten GRACE, som NASA og den tyske luft- og rumfartsorganisation, DLR, opsendte i 2002. Analyser af mange års indsamlede data viser nu, at smeltende gletsjere gennem det sidste årti har medført årlige stigninger i vandstanden på 1,5 mm – noget mindre end hidtil antaget.

Bortset fra afsmeltningen af den grønlandske indlandsis og Antarktis – som tilsammen står for 72 pct. af vandstandsstigningen – er det gletsjerne i Canada, Alaska, Island og det sydligste Sydamerika, som smelter mest. Undersøgelserne viser desuden overraskende, at gletsjerne i Himalaya smelter omkring 10 gange langsommere , end forskerne troede.

Her kommer vandet fra

De blå områder viser, at gletsjere er smeltet. De røde, at de er vokset. Grønlands indlandsis og Antarktis’ iskappe er udeladt på kortet.

Skalaen angiver, hvor meget gletsjeren er smeltet eller vokset i cm

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: