antarktis smelter ikke

Isen bliver tykkere på Antarktis

Stik mod alle forudsigelser viser det sig, at Antarktis’ isdække vokser med flere milliarder tons hvert år.

5. november 2015 af Morten Kjerside Poulsen

Den globale opvarmning er sat på pause. I hvert fald i Antarktis for en stund.

Satellitdata fra årene 2003-2008 viser, at isen på den centrale vestlige del og østlige del af Antarktis er blevet to centimeter tykkere hvert år svarende til 82 milliarder tons is om året.

Dermed er tilførslen af is på Antarktis større end afsmeltningen.

Isen vokser med to cm hvert år

NASA's Goddard Space Flight Centre står bag målingerne, som er foretaget med satellitter. Her har højdemålere registreret ændringer i islagets tykkelse. Isen dannes af sne, som hober sig op og hvert år presses sammen til et ca. to centimeter tykt lag is.

Antarktis ikke skyld i stigende havniveau

Ifølge forskerne har ophobningen af is stået på de sidste 10.000 år og opvejer afsmeltningen fra især det vestlige Antarktis. Men det rejser nye spørgsmål. Hidtil har forskerne nemlig troet, at 0,27 mm af den årlige globale vandstandsstigning stammer fra Antarktis. Denne stigning må i stedet komme et andet sted fra, som forskerne endnu ikke har opdaget.

Ny ismåler sendes til vejrs i 2018

Den næste store opgave bliver derfor at klarlægge, hvor den ekstra afsmeltning stammer fra, og det skal NASA-satellitten ICESat-2 være med til at undersøge, når den bliver sendt op i 2018.

Opdagelsen er ikke den eneste overraskelse, kontinentet kan byde på. Sidste år fandt polarforskere ud af, at der findes liv under den tykke is:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: