Owls

Varme vintre får ugler til at skifte farve

Klimaforandringer betyder, at den brune udgave af den finske natugle har nemmere ved at overleve vintrene end den grå.

Den globale opvarmning kan få dyr til at skifte udseende. Det viser en undersøgelse fra University of Helsinki i Finland, hvor forskere har studeret farveudviklingen hos natuglen, Strix aluco, der findes i en grå og en rødbrun udgave.

Forskerne med Patrik Karell i spidsen har sammenlignet opgørelser fra ringmærkninger foretaget de seneste 30 år, og det viser sig, at flere grå end rødbrune natugler overlever i de kolde vintre. Årsagen er formentlig, at den grå farve camouflerer uglen bedre mod fjender i snedækkede omgivelser end den rødbrune farve, der til gengæld beskytter bedre, når træerne er uden sne.

Den kendsgerning har traditionelt betydet, at bestanden af finske natugler har bestået af ca. 70 pct. grå individer og 30 pct. rødbrune. Men de generelt varmere vintre, der er fulgt med den globale opvarmning, har betydet, at fordelingen mellem de to uglefarver nu er 50-50.

Dette kan få betydning for uglebestanden i fremtiden. De rødbrune ugler har nemlig bl.a. et dårligere immunforsvar end deres grå artsfæller, hvilket mindsker de brune uglers overlevelseschancer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: