nb_u33 bolde

96 millioner bolde skal holde på vandet

Los Angeles tager nu nye midler i brug for at redde deres sparsomme vandressourcer. 96 millioner sorte bolde skal stoppe fordampningen, og boldene kan tilmed forhindre kræft hos forbrugerne af drikkevandet.

13. august 2015 af Anne Lykke

At hælde 96 millioner gummibolde ned i et 175 hektar stort vandreservoir virker måske ikke som den smarteste ide. Men tanken er faktisk meget gennemtænkt. De små, sorte bolde skal nemlig dække overfladen og forhindre, at drikkevandet fordamper.

Forhindrer fordampning af 1100 mio. liter vand

Los Angeles oplever i disse år massiv tørke, og vandressourcerne er knappe. Derfor benytter Los Angeles Reservoir som de første i verden sig af de flydende gummibolde, som reflekterer sollyset, så varmen ikke koncentreres i vandet. Desuden beskytter boldene vandet mod støv og kemikalier.

Ifølge beregninger kan boldene forhindre over 1100 millioner liter vand i at fordampe om året fra reservoiret, der ligger badet i den intense sydcaliforniske sol.

Bolde forhindrer kræft

De sorte boldes skygge forhindrer desuden en farlig reaktion mellem såkaldt bromit (BrO2-), der findes naturligt i grundvand, og klor, der bruges til at desinficere vandet.

Når sollys reagerer med de to kemiske stoffer, dannes der det kræftfremkaldende stof bromat. Men den reaktion skulle boldene forhindre.

Løsningen kan være afsaltning af havvand

I Californien har myndighederne også opført et kæmpe anlæg, der kan afsalte havvand netop for at sikre, at der er drikkevand i hanerne de kommende år.

Læs mere om afsaltningsanlægget og andre teknologier, der skal redde Jorden fra klimaændringerne.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: