nb_u23 Ocean

Kæmpe støvsuger skal fjerne plastik fra havene

En to kilometer lang støvsuger, som skal fjerne plastikaffald fra verdens have, bliver indsat ud for japansk ø til næste år.

2. juni 2015 af Karen Grubbe

300 millioner tons. Så meget plastik bliver hvert eneste år smidt ud i naturen. Da plastik er svært nedbrydeligt, hober det sig op, og alene i verdens have flyder i øjeblikket omkring fem billioner stykker plastik rundt. Årligt dør over en million havfugle som følge af plastikforurening.

Men nu afprøver organisationen The Ocean Cleanup et system, som let og billigt fjerner plastikken fra havene.

Flydende barrierer indfanger plastikken

Det nye system er fastgjort til bunden og indfanger plastik ved hjælp af flydende bomme. De fører plastikken ind mod midten af systemet, hvor en lagerboks suger plastikken ind og opbevarer den. Boksen tømmes herefter jævnligt.

Da systemet flyder i overfladen indfanger det plastik, som er lettere end vand, mens havdyrene svømmer under barriererne.

Systemet udnytter, at plastikken opfanges af havstrømme, som fører affaldet rundt, så det automatisk kommer forbi støvsugerne. På den måde kan systemet rense store områder af havet, selvom det er fastgjort til bunden.

Systemet afprøves i Japan i 2016

Det nye system bliver i 2016 fastgjort ud for den japanske ø, Tsushima, og skal her indsamle plastik i to år. Med en længde på to kilometer bliver bommene den længste flydende struktur i havet.

På længere sigt vil holdet bag The Ocean Cleanup-system indsætte systemet flere steder og gradvist forlænge bommene.

Planen er senest i 2020 at indsætte en 100 kilometer lang struktur i Stillehavet mellem Hawaii og Californien. Her vil systemet kunne fjerne omkring halvdelen af den plastik, som flyder rundt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: