nb_u37 mercury

Kviksølv-udslip sprænger skalaen

Forureningen med kviksølv er dobbelt så omfattende, som forskerne hidtil har troet. En ny rapport afslører blandt andet en hidtil ukendt spidsbelastning i 1970’erne.

11. september 2014 af Carsten Nymann

Mængden af nervegiften kviksølv, som er blevet hældt ud i miljøet siden 1850, er dobbelt så stor, som forskerne hidtil har gået rundt og troet.

Et hold unge forskere fra det amerikanske Harvard University har for første gang samlet alle tilgængelige kilder og fundet, hvad der svarer til 540.000 tons kviksølv i miljøet, som ingen kendte til.

Især et problem i udviklingslande

Kviksølv findes i en række forbrugerprodukter såsom gammeldags termometre, men anvendes også ved blandt andet minedrift og produktion af kemikalier.

Umiddelbart repræsenterer de større mængder ikke en generelt forøget risiko for menneskeheden. Forskerne ved allerede, hvor meget kviksølv vi hver især udsættes for til daglig.

Problemerne opstår lokalt, hvor kviksølv-forgiftninger ses blandt naboer til fx kemiske fabrikker eller miner i udviklingslande.

Forurening toppede i 1970’erne

Hidtil har forskerne troet, at udledningen nåede et højdepunkt i 1890’erne, da kviksølv blev brugt ivrigt ved udvinding af sølv op gennem 1800-tallet.

De nye tal viser imidlertid, at forureningen først tippede i 1970’erne, da ny lovgivning forbød brugen af kviksølv i maling. I dag er brugen af kviksølv kraftigt reguleret.

Kviksølv bliver hængende længe i luften. Omkring 57 procent af den kviksølv, der er blevet udledt siden 1850, cirkulerer stadig, mens resten er bundet i lossepladser og dybere jordlag.

En ny analyse kombinerer de hidtidige målinger (de grå nuancer på grafikken) med nye tal for luftforurening (gul), udsivning i jorden (grøn), vandet (turkis) samt lossepladser (pink).

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: