Wastewater balls

Plastickupler renser spildevand effektivt

Nogle amerikanske byer bruger plastickupler med bakterier til at rense spilde vand. Og det virker.

21. juni 2011

Billige iglolignende plastickupler fyldt med bakterier er lige så effektive som spildevandssøer og kostbare rensningsanlæg, når det gælder om at rense spildevand for organisk affald og kemiske stoffer. Det har flere amerikanske byer konstateret efter at have testet en ny teknologi.

Ingeniører fra Wastewater Compliance Systems i Salt Lake City har udviklet en kuppel med masser af plads til bakterier. Inde i kuplen er der som i en russisk dukke plads til yderligere fire kupler, og hver af dem er fyldt med et sammenkrøllet plasticmateriale. Den samlede overflade er ca. 260 m2 og giver dermed langt mere leveplads til rensningsbakterier end i de traditionelle spildevandssøer, hvor bakterierne kun har vandets overflade at leve på.

En anden metode til at speede rensningsprocessen op er at lade bakterierne leve i mørke, da det hæmmer algevæksten, og derfor skal plastickuplerne stå på søens bund. Tredje metode er at lade en pumpe sende luftbobler op gennem kuplernes indre, så der bliver skabt cirkulation i spildevandet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: