Jordskælv 17/2014

Historiens kraftigste jordskælv

Gennem det sidste århundrede har kameraer fanget de kraftigste jordskælv under eller efter deres hærgende rystelser. Kom tæt de 5 voldsomste skælv her.

28. oktober 2014 af Erik Wied

De 5 kraftigste jordskælv siden 1900

1. Valdivia, Chile, 22. maj 1960 Styrke: 9,5 Richter

Jordskælvet er det kraftigste, som nogensinde er målt med seismografer. Den efterfølgende tsunami ramte så langt borte som New Zealand og Alaska. Omkring 6000 mennesker døde.

2. Prins William Sound, Alaska, 27. marts 1964 Styrke: 9,2 Richter

Det næstkraftigste jordskælv i moderne tid ramte et tyndt befolket område, så dødstallet blev heldigvis relativt beskedent med omkring 140 omkomne.

3. Sumatra, Indonesien, 26. december 2004 Styrke: 9,1 Richter

Skælvet skabte en 30 m høj tsunami, som rullede ind over 14 lande omkring Det Indiske Ocean, heriblandt også mange turistmål. En række områder i blandt andet Sri Lanka og Thailand blev ødelagt, og tsunamien krævede dødsofre så langt væk som i Sydafrika.

75% af Sumatras vestkyst blev totalt hærget og hele byer forsvandt i havet her. 227.000 personer omkom.

4. Tohoku, Japan, 11. marts 2011 Styrke: 9,1 Richter

Skælvet og især den efterfølgende tsunami krævede over 18.000 dødsfald i Japan og ødelæggelser for milliarder af kroner. Vandet forårsagede også en nedsmeltning i tre reaktorer på atomkraftværet Fukushima Dai-ichi.

5. Kamtjatka, Rusland, 5. november 1952 Styrke: 9,0 Richter

Epicentret lå omkring 130 km fra halvøen Kamtjatkas kyst. Flere store tsunamier dræbte omkring 2500 mennesker i bosættelser ved kysten.

Læs mere om varsling af jordskælv

Geologerne har udviklet en metode til at forudsige, hvor de største jordskælv vil ske. Ved at analysere de værste skælv siden år 1900 har de identificeret nogle mekanismer, som gør jordskælvszoner særligt truende.

Bliv klogere på jordskælvsvarsling i Illustreret Videnskab nr. 17:

HVOR KRAFTIGE?

? Richterskalaen angiver kraften på et jordskælv. Skalaen kategoriserer den frigivne energi.

? Richtertallet bestemmes ved at aflæse et jordskælvs kraftigste udslag på en seismograf og omregne det til, hvad en anden seismograf 100 km fra skælvets udgangs­punkt ville vise.

? Der er ikke noget teoretisk loft for, hvor kraftige jordskælv kan være. Men skælv på over 9,5 anses for geofysisk umulige.

Læs mere om Richterskalaen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: