La Paz

Derfor opstår jordskælv

Jordskælv er et af de farligste naturfænomener på Jorden. Men det er ikke rystelserne, der slår ihjel. Det er følger som kollapsede bygninger, jordskred og tsunamier. Læs her hvordan jordskælv opstår.

3. august 2011

Jordskælv opstår ved spændinger i jordskorpen

Jordskælv opstår, når opbyggede spændinger i jordskorpen udløses. De forekommer primært i tektonisk aktive zoner, hvor de plader, der udgør jordskorpen, grænser op til hinanden. Altså opstår jordskælv, når kraften, der trækker to dele af skorpen forbi hinanden, overstiger det tryk, der presser dem ind mod hinanden. Pludselig bevæger de to enorme blokke sig i forhold til hinanden og udløser jordskælvet.

San Andreas-forkastningen nær storbyen San Francisco i Californien er en af de bedst kendte kilder til jordskælv. Forkastningen udgøres af den flade, hvor Stillehavspladen glider på langs af Den Nordamerikanske Plade. Vest for forkastningen bevæger skorpen sig mod nord. Øst for bevæger den sig mod syd.

Geologer kalder den type for en transform pladegrænse. Transforme pladegrænser er, sammen med områder, hvor én skorpeplade glider ned under en anden, de hyppigste kilder til jordskælv.

I praksis betyder det, at op mod 80 pct. af verdens jordskælv forekommer omkring Stillehavet, hvor de to typer pladegrænser er udbredt. Den eneste fredelige grænse er der, hvor ny havbund dannes mellem to plader. Her opbygges sjældent spændinger og jordskælv.

Bygninger og brand slår ihjel når jordskælvet rammer

Når folk mister livet i et jordskælv, er det ikke rystelserne, der slår ihjel. Ofte omkommer folk i bygninger, der styrter sammen, eller i de ildebrande, som opstår, fordi brændeknuder bliver slynget ud af ildsteder, gasledninger knækker, og elektriciteten kortslutter.

Tsunami-katastrofen i 2004 blev udløst af det kraftigste jordskælv i 40 år. Få måneder senere oplevede regionen endnu et stort skælv.

Richterskalaen måler styrken af jordskælv

Richterskalaen er en logaritmisk skala. Det betyder, at et jordskælv, der måler 8 på skalaen, er ti gange kraftigere end et skælv, der måler 7.

Grader og følgevirkninger

1-3 Svage, ofte umærkelige skælv uden materielle skader.

4 Mærkes af næsten alle, og fx løst puds falder ned.

5 Vibrationerne mærkes – skorstene og svage bygninger tager skade.

6 Almindelige bygninger tager betydelig skade.

7 Solide konstruktioner tager betydelig skade.

8 Jordskælvssikrede konstruktioner tager betydelig skade.

9 Voldsomme, omfattende og altødelæggende rystelser.

Læs mere om Richterskalaen i artiklen: Sådan virker Richterskalaen

Denne artikel kommer fra bogserien Videnskabens Univers:

Gå ikke glip af århundredets opdagelse, tag med os ud til forskernes frontlinje!

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: