2004 Tsunami, Indonesia

Hvad er en tsunami?

3. august 2011

Tsunami er japansk og betyder egentlig ‘havne-bølge’. Men det er i virkeligheden en havbølge, der bliver udløst af en kortvarig men voldsom forstyrrelse af havbunden – oftest et jordskælv.

En tsunami har høj udbredelseshastighed ved stor havdybde og kan opnå hastigheder på 950 km/t. ved en dybde på ca. 7.000 meter og have en bølgelængde på op til 200 km. Men på dybt vand er bølgehøjden sjældent mere end en krusning. På lavt vand aftager hastighed og bølgelængde, mens bølgehøjden øges.

Når en tsunami nærmer sig kysten, skifter den karakter og kan ikke længere beholde sin lange bølgelængde på grund af den lave havdybde. De enkelte bølger danner en mur af vand, som vælter ind mod kysten, samtidig med at de indhentes bagfra af flere bølger, der i fællesskab “som et bølgetog” får bølgehøjden til at stige næsten eksplosivt.

Det store pres på vandet vil i nogle tilfælde nærmest suge vandet væk fra stranden, hvilket hjælper med til at bygge tsunami bølgen til op til 30 meters højde eller mere. En 30 meter høj bølge, som rammer kysten med 30-40 km/t., kan forrette alvorlige skader langt ind i landskabet. Et bølgetog har typisk to-tre bølger.

Tsunami i tre grupper

Lokale, regionale og såkaldte tele-tsunamier. En lokal tsunami har en ødelæggelsesradius på op til 100 kilometer og er typisk begyndt ved jord- eller bjergskred eller iskælving. De er forholdsvis hyppige i udsatte områder.

En regional tsunami er en afgrænset hændelse, som spreder ødelæggelse inden for det bassin, der har født tsunamien, som regel ikke ud over 1.000 km.

En tele-tsunami er en voldsom tsunami, som både krydser bassiner og oceaner – og nogle gange flere gange. Tele-tsunamier er forholdsvis sjældne.

Hårdest ramt af tsunamier er kysterne omkring den såkaldte “Ring of fire”, der er betegnelsen for en meget jordskælvsaktiv zone i det nordlige Stillehav.

Endelig findes der også eksempler på tsunamier, der er udløst af undersøiske skred, meteornedslag, vulkanudbrud og iskælving.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: