Sierra Redwood

Her er verdens 10 højeste træer

Mammuttræ, bjergeukalyptus og rødtræ er alle over 80 meter høje. Men hvilket er højest? Se listen her.

25. marts 2010 af Lars Thomas

Det er ikke nemt at måle højden på et virkeligt stort træ, og mange gamle målinger er da også stærkt overdrevne. Selvom man kan læse det mange steder, er der ikke nogen træer, der er 130 eller 150 meter høje. Takket være nye måleteknikker med lasere er de fleste forskere nu enige om, at verdens 10 højeste arter af træer er:

1. Rødtræ (Seqouia sempervirens) Det højeste kendte eksemplar vokser i Redwood National Park i den amerikanske stat Californien. Da det sidste gang blev målt i 2007, var det 115,56 meter højt.

2. Bjergeukalyptus (Eucalyptus regnans) Det højeste kendte eksemplar vokser syd for hovedstaden Hobart på den australske ø Tasmanien. Da det sidste gang blev målet i 2008, var det 99,6 meter højt.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii) Det højeste kendte eksemplar vokser ved Brummit Creek i den amerikanske stat Oregon. Det er ikke blevet målet siden 1998, hvor det var 99,4 meter højt. I dag er det meget muligt, at det i virkeligheden hører til på andenpladsen.

4. Sitkagran (Pseudotsuga sitchensis) Det højeste kendte eksemplar vokser i Prairie Creek Redwoods State Park i den amerikanske stat Californien. Det blev målt i 2007 til en højde på 96,7 meter.

5. Mammuttræ (Sequoiadendron giganteum) Det højeste kendte eksemplar vokser i King’s Canyon National Park i den amerikanske stat Californien. Det blev målt i 2007 til en højde på 94,9 meter.

6. Gul meranti (Shorea faguetina) Det højeste kendte eksemplar vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske ø Borneo. Det blev sidst målt i 2006 til en højde af 88,3 meter.

7. Alpin eukalyptus (Eukalyptus delegatensis) Det højeste kendte eksemplar vokser på den australske ø Tasmanien. Det blev sidst målt i 2008 til en højde på 87,9 meter.

8. Tualang (Koompassia excelsa) Det højeste kendte eksemplar vokser i Malaysia. Det blev sidste gang målt i 2005 af den malayiske skovkommision. Dengang målte det 85.8 meter.

9. Mørkerød meranti (Shorea argentifolia) Det højeste kendte eksemplar vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske ø Borneo. Det blev sidst målt i 2003, hvor det havde en højde på 84,9 meter.

10. Pragtmeranti (Shorea superba) Det højeste kendte eksemplar vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske ø Borneo. Det blev sidst målt i 2006 og havde på det tidspunkt en højde på 84,4 meter.

Er du træt af fake news, og vil du have styr på fakta?

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: