Raspberries

Hvorfor smager mange planter godt?

Hindbær, jordbær og kirsebær er lækker sommerspise. Men hvordan kan det være, at naturen giver os sådan en smagsoplevelse?

21. juni 2011

Planter laver bær og frugter for at sprede deres frø. Frugtens søde smag lokker dyr, især fugle, til at spise dem og derved sprede frøene.

Når en fugl spiser et bær, fordøjer den frugtkødet, som den får energi ud af. Frøene kan den derimod ikke fordøje. De bliver i stedet gylpet op eller passerer gennem fuglens fordøjelsessystem. I begge tilfælde vil frøene sandsynligvis lande et godt stykke væk fra planten. Det er en fordel, da de lander i forskellige miljøer, hvilket øger chancen for, at nogle overlever.

Samtidig kommer frøene ikke til at konkurrere med planten om vand, lys og næringsstoffer, som de ville, hvis de spirede umiddelbart i nærheden. De søde bær er altså en fordel for både plante og fugl. Da planten derimod dårligt kan undvære dele som rødder, stængler og blade, er disse ofte beskyttet af torne, bitter smag eller giftstoffer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: